Naslovna VESTI EKOLOŠKA KATASTROFA NA RUSKOJ PACIFIČKOJ OBALI KAMČATKE: Odneto 95 odsto morskog

EKOLOŠKA KATASTROFA NA RUSKOJ PACIFIČKOJ OBALI KAMČATKE: Odneto 95 odsto morskog

0

Gotovo sav život morskog dna u vodama na ruskoj pacifičkoj obali Kamčatke, umro je iz nerazjašnjenih razloga, naveli su naučnici u utorak.

Fotografije i snimci na kojima se vidi na stotine mrtvih hobotnica, veliki riba, morskih ježeva i rakova na plaži Kalaktirski postali su viralni tokom vikenda, a ekolozi danima govore o ekološkoj katastrofi. Guverner Kamčatke Vladimir Solodov rekao je da vlasti razmatraju da li je uzrok katastrofe veštačko zagađenje, prirodna pojava ili zemljotres povezan sa vulkanom.

DRAMA: Štene se ZAGLAVILO na terasi, stanari čekali da ga uhvate ako padne!

Čak 95 odsto morskog života, duž morskog dna u zalivu Avaša, je ubijeno, rekli su naučnici Solodovu nakon ekspedicije na to područje radi prikupljanja uzoraka vode, potrage za mrtvim divljim životinjama i sprovođenja istraživanja.

– Na obali takođe nismo našli pronašli velike mrtve morske životinje ili ptice. Međutim, prilikom ronjenja otkrili smo da postoji masovna smrt bentosa (organizama koji žive na dnu) na dubinama od 10 do 15 metara, 95 odsto je mrtvo. Neke velike ribe, škampi i rakovi su preživeli, ali u vrlo malom broju – naveo je naučnik Ivan Usatov.

Naučnici iz rezervata prirode Kronotski, Istraživačkog instituta za ribarstvo i okeanografiju Kamčatke i ogranka Tihookeanskog instituta za geografiju upozorili su Solodova da će smrt svih organizama takođe ubiti životinje koje se na njih oslanjaju za hranu.

NA GRANIČNOM PRELAZU NICKELSDORF u prtljažniku SRPSKOG AUTOBUSA pronađeno 18 pasa!

– Posle ovog zarona mogu da potvrdim da postoji ekološka katastrofa. Ekosistem je znatno potkopan i to će imati dugoročne posledice, jer je sve u prirodi međusobno povezano – rekao je podvodni fotograf Aleksandar Korobok, koji je učestvovao u ekspediciji, dodajući da je posle ronjenja doživeo hemijske opekotine.

Naučnici su rekli da veruju da je kontaminirano područje mnogo veće od delova koje su pregledali.

Osniva se posebna komisija koja će ispitati vode u blizini vojnih poligona Kozelski i Rdiginski kako bi se utvrdilo da li je curenje pesticida izazvalo masovnu smrt.

Lokalni surferi i plivači prvi put su primetili potencijalni problem pre tri nedelje kada su prijavili da imaju bolove u očima, u grlu, da povraćaju i imaju groznicu nakon ulaska u vodu.

Organizacija “Grinpis” je navela da su testovi uzoraka vode sa plaže pokazali nivo petroleja četiri puta veći od normalnog, a nivo toksičnog organskog jedinjenja fenol 2,5 puta veći od uobičajenog.

Izvor: Tanjug

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOvih NEKOLIKO STVARI često radite, a vašeg psa to IZLUĐUJE!
Sledeći tekstZLOSTAVLJANJE PSA U ŠAPCU! Zatvoren na terasi, mlaćen papučom pa ostavljen na kiši! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime