Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Eozinofilni granulom kod mačaka

Eozinofilni granulom kod mačaka

0
euzofilni granulom

Eozinofilni granulom kompleks je sistemsko oboljenje koje se najčešće javlja kod mačaka. Eozinofili su bela krvna zrnca koja imaju ulogu da stvaraju antitela u borbi protiv bakterija, parazita i virusa. Smatra se da je eozinofilni granulom kompleks imunološki posredovan. Takođe se može pojaviti i zbog osetljivosti na ujed insekata, alergija na hranu i respiratornih alergija.

Simptomi
Pod pojmom eozinofilni granulom podrazumevaju se tri vrste kožnih lezija kod mačaka. Same lezije se na osnovu njihovog položaja i izgleda mogu podeliti na indolentni ulkus, eozinofilni plak i eozinofilni granulom. Indolentni ulkus se najčešće pojavljuje na unutrašnjoj strani gornje usne. Simptomi su upaljena, izdignuta i glatka tkiva. Eozinofilni plak se najčešće javlja na stomaku i unutrašnjoj strani bedara. Pojavljuje se kao crvena, okrugla promena bez dlake koja jako svrbi. Zbog svraba, mačka se jako češe, što može dovesti do sekundarnih infekcija bakterijama. Eozinofilni granulom se javlja između prstiju, na jeziku i na unutrašnjoj strani gornje vilice. Ove lezije su svetlo crvene boje i mogu lagano krvariti. Mačka može izazvati povredu kože zbog preteranog lizanja. Takođe može prestati da jede ukoliko se lezija nalazi u ustima.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu biopsije tkiva i analiza krvi. Povećani broj eozinofila potvrđuje dijagnozu. Za lečenje eozinofilnog granulom kompleksa koriste se imunosupresivni lekovi. Ukoliko postoji sekundarna bakterijska infekcija, ona se tretira oralnim i lokalnim antibioticima. Ukoliko mačka slabo reaguje na imunosupresivne lekove, mogu se koristiti imunomodulatorni lekovi. Kragna koja se mački stavlja oko vrata može sprečiti lizanje i češanje lezija i dalje povređivanje. Posebni preparati na bazi omega masnih kiselina takođe mogu pomoći. Oni smanjuju mogućnost pojave neželjenih efekata imunosupresiva. Kod veoma mladih mački, lezije mogu nestati spontano bez lečenja. Kod starijih mačaka, ponekada je potrebna stalna terapija imunosupresivima da bi se lezije držale u remisiji.

Preventiva
U održavanju odbrambenog sistema na optimalnom niovu veoma je važna ishrana. Ona mora da zadovolji sve neophodne potrebe organizma. Uz pravilnu ishranu, neophodni su i različiti suplementi za poboljšanje opšteg stanja organizma.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEpilepsija kod pasa
Sledeći tekstKonjuktivitis kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime