Naslovna VESTI MAČKE Kako je šesto čulo jedne mačke spasilo život studentu sa epilepsijom!

Kako je šesto čulo jedne mačke spasilo život studentu sa epilepsijom!

0
epilepsijom petface

Za ljude koji pate od epileptičnih napada, čak i kratak put do prodavnice može biti zastrašujuće iskustvo. Život sa ovakvom dijagnozom nameće stalnu brigu da li će i svakodnevni zadatak biti uspešno rešen, a da osoba sa epilepsijom ne bude povređena! Nažalost, nauka tek treba da nađe način da otkrije kako osoba sa ovakvom dijagnozom može da predvidi napad i bude upozorena na ono što sledi!

 Pročitajte još: ISKRENO RAZUMEVANJE: Evo zašto dete sa autizmom treba da odraste uz psa!

Međutim, postoje bića koja su se pokazala kao odgovor na ono što je za nauku nedokučivo! Kućni ljubimci – i psi i mačke – u stanju su da upozore svoje vlasnike na predstojeće napade!


Nejtan Kuper, 19-godišnji student sa epilepsijom, vlasnik je mace po imenu Lili. Kada želi da upozori Nejtana na napad koji dolazi, ona šeta gore-dole niz stepenice i glasno mjauče!

Njeno ponašanje omogućava Nejtanovim roditeljima da se pripreme za napade epilepsije, vodeći računa da je Nejtan na sigurnom mestu i da je neko uvek uz njega u slučaju da je potrebna lekarska pomoć.

 Pročitajte još: Želite da svoju porodicu upotpunite psom? Evo koje rase se preporučuju za decu!

epilepsijom petfaceNejtanova mama je uverena da je Lili spasila život njenom sinu, bar jedanput do sada! Nekoliko drugih mačaka je navodno pokazalo slično ponašanje, ali je pojava relativno nova, pa naučnici tek treba da je prouče detaljno.


Dok su mačke koje predosećaju napade još uvek retkost, psi koji mogu da urade istu stvar postaju sve češći, mnogi su i registrovani kao terapijski psi! Takođe, studija iz 2006. godine pokazala je da psi imaju sposobnost da detektuju kancer, na osnovu daha pacijenta!

Nadamo se da je ovo samo jedan delić novosti koje saznajemo od ovih izuzetnih bića!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIGRAČKE ROGZ: Zdrava zabava za vaše ljubimce!
Sledeći tekstSUBOTICA: Nestao je Džoni, umiljati pas bez jednog oka! Pomozimo porodici da ga pronađe!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime