Naslovna VESTI PSI Ako živite u zemlji Evropske unije, a želite sa ljubimcem u Srbiju,...

Ako živite u zemlji Evropske unije, a želite sa ljubimcem u Srbiju, EVO šta vam je potrebno!

1
evo petface

Ukoliko ste odlučili da odmor sa svojim kućnim ljubimcem provedete u Srbiji, a dolazite iz jedne od zemalja Evropske unije trebalo bi da znate nekoliko stvari o tome. Republika Srbija ima svoje propise kojima zahteva ispunjenje određenih uslova za ulazak životinja na njenu teritoriju.

NI NA PET MINUTA: Evo zašto NIKADA ne smete ostaviti psa zatvorenog u automobilu!

Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (unos) iz zemalja članica EU i Andore, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina i Vatikana su sledeći i uslovi/zahtevi moraju biti ispunjeni:

Životinja treba da bude trajno obeležena – mikročip

evo petface

Životinja treba da poseduje pasoš zemlje iz koje dolazi

Pasošom se potvrđuje:

  1. Da je životinja vakcinisana ili revakcinisana protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom, koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine, u slučaju da se radi o životinji starijoj od 3 meseca.
  2. Da je protekao 21 dan od dana vakcinacije, u slučaju prve vakcinacije protiv besnila;

evo petface

Ukoliko je životinja mlađa od tri meseca

Životinja mlađa od tri meseca može da uđe ako je priložen dokument kojim se potvrđuje da je kućni ljubimac od rođenja boravio na istom mestu i nije bio u kontaktu sa divljim životinjama, koje su mogle biti izložene infekciji, i kreće se u pratnji majke od koje je još uvek zavisan.

Šta je sve potrebno da biste putovali sa psom u zemlje Evropske unije?

Iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivdedu – Uprave za veterinu ističu da prilikom vraćanja sa kućnim ljubimcem u Evropsku uniju, kućni ljubimci moraju imati titar test antitela na besnilo, stoga je najbolje uraditi isti pre dolaska u Republiku Srbiju, jer ukoliko ga rade u Republici Srbiji moraju da čekaju tri meseca na povratak.

-Prilikom ulaska u Republiku Srbiju, nadležni organ za kontrolu ulaska je carina, koja na licu mesta pregleda dokumenta, tako da  kućni ljubimci mogu da uđu u Republiku Srbiju na bilo kom graničnom prelazu, navode u Upravi za veterinu.

Evo zašto NIKADA ne treba dozvoliti psu da drži glavu kroz otvoren prozor tokom vožnje!

Pasterov institut u Novom Sadu je laboratorija koja je odobrena od strane EU za vršenje analize titar testa. Original rezultata analize testa, vlasnik takođe treba da nosi sa sobom.

evo petface

-U vezi sa pitanjima vezanim za putovanje sa kućnim ljubimcima (pas, mačka ili krznašica) i njihov ponovni ulazak u Republiku Srbiju, kućni ljubimci se vraćaju sa dokumentima sa kojima su izašli, pod uslovom da putovanje nije trajalo duže od mesec dana, kažu u Upravi za veterinu.

Pripremite i sebe i svog ljubimca za put. Prikupite sva potrebna dokumenta i obavite sve testove kako ne biste imali problema na graničnom prelazu. Nakon toga ostaje vam samo da uživate u putovanju i da upoznate svog ljubimca sa lepotama Srbije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJNOVIJA VEST: Tri krivične prijave za S.P. iz Kikinde, koji je IPAK mučio životinje!
Sledeći tekstPOKRENUTA KAMPANJA: Zabranite električne ogrlice za pse, koje proizvode elektrošokove!

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, molim Vas za malu pomoć prije putovanja. Namjeravamo 18.01. putovati na trodnevni izlet u Novi Sad. Imamo uplaćen apartman i htjeli smo povesti psića sa nama. Psić je 2 mjeseca starosti. Još uvijek nije čipiran ni cijepljen protiv bjesnoće jer je malen. Dva puta je cijepljen protiv štenećih bolesti i čišćen od nametnika. Boravi s nama u stanu, nije bio u doticaju sa nikakvim drugim životinjama, osim sa majkom. Međutim majku psa ne bismo vodili nego samo njega jer se djeca vesele izletu sa mališanom štenetom. Zanima me da li je i pod kojim uvjetima moguć ulazak u Srbiju iz Hrvatske, a ukoliko je, koji granični prijelaz je određen i koji dokument od veterinara je eventualno potreban?
    Hvala Vam lijepo unaprijed.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime