Naslovna PETOPEDIJA PSI Šta je sve potrebno da biste putovali sa psom u zemlje Evropske...

Šta je sve potrebno da biste putovali sa psom u zemlje Evropske unije?

0
Evropske unije petface

Ukoliko želite da na putovanje u neku od zemalja članica Evropske unije povedete i svog psa, neophodno je da pripremite odgovarajuća dokumenta. Ona će vam na prvom mestu, omogućiti da uđete na teritoriju Evropske unije, a pored toga i olakšati brojne komplikovane procedure u slučaju bilo kakvog neželjenog incidenta tokom boravka. O finansijskim efektima u takvim slučajevima, da i ne govorimo. U svakom slučaju, pre nego što počnete detaljno planiranje putovanja, proverite da li za zemlju u koju putujete ili kroz koju prolazite u tranzitu postoje još neke dodatne procedure i neophodna dokumentacija.

Za ulazak u sve zemlje članice Evropske unije obavezne su sledeće procedure koje prate odgovarajući dokumenti:

PROČITAJTE I:

NI NA PET MINUTA: Evo zašto NIKADA ne smete ostaviti psa zatvorenog u automobilu!

1.Pas mora biti trajno obeležen – mikročipovan. Ova procedura se obavlja najkasnije 90 dana od rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Ovu proceduru koju obavlja licenciran veterinar koji je ovlašćen obeleživač, prati unos podataka o psu i vlasniku u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja, izdavanje pasoša koji sadrži podatke o vlasniku i psu, broj mikročipa i potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv besnila.

Evropske unije petface

2. Pas mora biti redovno vakcinisan protiv besnila.

3. Pas mora biti podvrgnut testiranju seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, i to sa graničnim titrom od najmanje 0,5 IU/ml u laboratoriji koja je ovlašćena od strane Evropske unije. Ovo testiranje se može obaviti najmanje 30 dana posle vakcinacije. Od trenutka testiranja do putovanja (izlaska iz zemlje) mora proći najmanje 3 meseca. Rezultati testa se dostavljaju licenciranom veterinaru koji je izvršio uzorkovanje krvi u roku od 30 dana. Testiranje seruma krvi se ne mora ponavlјati za životinje koje su posle prethodne titracije bile redovno revakcinisane u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine;

PROČITAJTE I:

Putovanje sa psom

4. Pas mora da ima potvrdu o zdravstvenom stanju koju izdaje licencirani veterinar na osnovu obavljenog  kliničkog pregleda.

Evropske unije petface

5. Pas mora da poseduje VETERINARSKI SERTIFIKAT koji izdaje veterinarski inspektor Republike Srbije nadležan za mesto boravka psa u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Uprave za veterinu. Za ovaj SERTIFIKAT  potrebno je dostaviti rezultate testiranja na titar antitela protiv besnila, potvrdu o zdravstvenom stanju psa koji putuje, pasoš i potvrdu o ozvršenoj vakcinaci protiv besnila.

Dakle, ukoliko je vaš pas pravilno trajno obeležen i redovno vakcinisan protiv besnila procedura za dobijanje odgovarajućih dokumenata i mogućnost putovanja, tj prelaska granice traje minimum 130 dana – nešto više od 4 meseca. Ukoliko pak pas nije redovno vakcinisan protiv besnila, ovaj period se produžava za još bar 30 dana.

Prema tome, odmor i putovanje u zemlje članice Evropske unije morate planirati bar pola godine unapred i uz to se naoružati strpljenjem i biti spremni na brojne adminstrativne zamke. Uostalom, to i nije ništa novo.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA LI JE OVO OBRT U PRIČI: Prijatelji tvrde da P.S. NIJE OBESIO mačku, već ju je SPASIO!
Sledeći tekstSKANDALOZNI OGLAS U KOMŠILUKU: Iznajmljujem dvogodišnjeg ši cua, na vikend ili dva!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime