Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Koliko je zdravo FARBANJE i ULEPŠAVANJE pasa?

Koliko je zdravo FARBANJE i ULEPŠAVANJE pasa?

0
farbanje petface

Ako imate psa, ili znate nekoga ko ima jednog, sigurno se bar jednom povela priča o tome koliko je dobro farbanje pasa, lakiranje njihovih noktiju i oblačenje u odeću. Da li je to bezazlen modni trend ili se graniči sa surovošću nad ljubimcima? Evo malo dubljeg uvida u to.

farbanje petfaceFarbanje krzna psa

Farbanje pasa je postalo popularno naročito kada su to počele da rade poznate ličnosti. Mnogi misle da je to slatko, ali farba može naškoditi zdravlju psa zbog toksičnih hemikalija. Postoje farbe koje su specijalno napravljene za pse, ali nijedna nije u potpunosti sigurna. Ukoliko se i sami farbate, znate da farba može izazvati gorenje, svrab i iritaciju kože, a psi mogu imati istu reakciju.

Pročitajte još: ZRENJANIN: Sara pronašla ženku psa – ofarbanu i vidno maltretiranu!

Moguće je da su osetljivi na jake hemikalije kao što su amonijak ili hidrogen peroksid. Tokom procesa farbanja, može se desiti i da poližu krzno i tako unesu otrovnu farbu. Ukoliko to učine, mogu sebe dovesti u opasnu situaciju koja bi dovela do mučnine, povraćanja ili dijareje i drugih zdravstvenih problema Ova praksa je ilegalna u nekim zemljama, a zakon se uveo najviše zbog toga da bi se zaštitile male životinje od farbanja, naročito u periodu Uskrsa..

Lakiranje noktiju

Slično farbanju krzna, psi isto tako ne vide razlog zašto bi im se lakirali nokti. Isto kao i ljudska farba, i lak za nokte može biti štetan po pse, naročito ukoliko ga budu lizali ili pokušali da ga skinu zubima. Takođe, udisanje isparenja od laka može učiniti da se vaš pas oseća loše.

farbanje petfaceUkoliko farbate nokte svog psa, a on pokušava da se otrgne, on pokušava nešto da vam kaže… Ne postoji razlog da izlažete svog ljubimca nepotrebnom stresu samo kako bi imao lak na noktima.

Odeća

Iako oblačenje vašeg ljubimca može biiti zabavno, pre svega se postarajte da je odeća koju mu oblačite udobna. Nakon što mu odenete neki komad odeće, proverite kako reaguje na nju. Ukoliko ne deluje srećan dok je u njoj kod kuće, znajte da se sigurno neće osećati prijatno ni kada ga izvedete tako u šetnju.

Pročitajte još: MONSTRUOZNO, A NE DUHOVITO: U centru Bačke Palanke ofarban pas!

Ako je vašem ljubimcu prijatno u odeći koju mu oblačite, postarajte se bar da nema nikakve dugmiće ili dekoracije koje bi mogli lako da odgrizu i da se eventualno udave na njih.

Ono što bi svi trebalo da shvatimo jeste da psi nisu igračke koje su tu da nam udovolje. Psi su pametna i lojalna bića koja žele da žive u miru, kao i sve životinje. Trebalo bi da ih volimo i poštujemo baš takve kakve jesu, jer i oni sami vole nas takve kakvi jesmo.

farbanje petfaceSve što je potrebno da bi vaš četvoronožni drugar bio prelep jeste da je čist i mirišljav. U tome mu može pomoći šampon za kontrolisanje mirisa – Odour Control Shampoo brenda BIOGANCE. Ovaj šampon je posebno formulisan od ekstrakta ruzmarina i bora i neutrališe neprijatne mirise.

Prethodni tekstVRBAS: Ljubo ima 27 godina, trostruki je prvak u kik-boksu i POMAŽE NAPUŠTENIM PSIMA!
Sledeći tekstVRLO DIRLJIVO: Film o napuštenim životinjama Srbije rasplakao milione!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime