Naslovna VESTI PSI KAKVA ŽENA: Platila 1.000 evra da bi spasila pse namenjene festivalu mesa...

KAKVA ŽENA: Platila 1.000 evra da bi spasila pse namenjene festivalu mesa u Kini!

7
festival mesa petface

Jang Siaojun nije žalila ni juana, samo da bi spasila pse spremne za stravičan festival mesa u Kini, o kojem pišu svi svetski mediji! Naime, Jang Siaojun je 65-godišnjakinja, koja je spasila pse sa jedne pijace u Julinu, gde su u kavezima bili spremni za klanje i kuvanje. Za ovo je morala da izdvoji oko 7.000 juana (990 evra), ali nije žalila ni jednog trenutka.

Za lokalne medije, Jang je izjavila da će oko 100 pasa, koliko je spasila, zadržati u Tjanđinu, metropoli na severoistoku Kine, oko 2.000 kilometara od Julina.

festival mesa petface

Julin, autonomna pokrajina Guagsija, svake godine organizuje festival mesa – degustaciju psećeg mesa i pored kritika organizacija za zaštitu životinja. Konzumiranje psećeg mesa nije zabranjeno u Kini, a na jugu i severoistoku zemlje pseće meso se jede vekovima. Tokom festivala, nekoliko stotina živih pasa bude dovezeno u kavezima i potom se ubijaju i na licu mesta pripremaju za jelo.

Prema istraživanju koje je ovog meseca objavila dobrotovorna ustanova “Enimals Ejžija”, najveći deo psećeg mesa se u državi dobija od ukradenih psa i pasa lutalica, iako je u većem delu Kine neuobičajeno da se jedu psi. Trgovci otvoreno prodaju pse na svojim skuterima, a veliki broj pasa se čuva u čvrsto upakovanim kavezima. 

Aktivisti, koji smatraju da je festival mesa okrutan ranije su putovali u grad kako bi održali demonstracije, a ponekad i kupovali pse kako bi ih spasili od kuvanja. Tako su i u prepodnevnim satima aktivisti razvili transparente ispred sedišta vlade u Julinu, međutim ubrzo su rasterani.

festival mesa petface

Inače, najaktivniji protivnici Julin festivala su iz Velike Britanije, SAD i Australije. Jedna od najglasnijih je američka grupa za dobrobit životinja Duo Duo. Oni su pokrenuli peticiju za ukidanje toga festivala, a njihov video snimak kao doprinos toj kampanji na You Tube-u pregledan preko 130.000 puta.

Ukoliko želite možete da se pridružite skoro 4 miliona ljudi koju su potpisali peticiju na linku STOP THE YULIN DOG MEAT EATING FESTIVAL, i šerovanjem vesti uz haštag #StopYuLin2015.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFOTO: Jazavičar Leo, koji je dao život da bi spasio devojčicu, dobio svoj spomenik!
Sledeći tekstInternet hit: Zaboravite na selfi – u modi je „zelfi“!

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime