Naslovna PETOPEDIJA PSI Fox terijer

Fox terijer

0
rase foxterijer petface

IME                           FOX TERIJER – Fox-terrier
PREZIME                 terijeri
VISINA                      mužjak i ženka  39 cm / 35 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA                     od 6 do 9kg ( bilo bi dobro )
POREKLO               Engleska
BOJA                       Bela mora da dominira

ŽIVOTNI VEK           oko 15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                     uvek budni, lako se dresiraju, idealni za malu decu

Ovaj pas poznat je još od 16. veka, a zbog neobične hrabrosti i veštine kojom isteruje lisice, spominje se u svim lovačkim knjigama. U 19. veku bio je veoma popularan. Mnogo godina su kratkodlaki i oštrodlaki terijeri odgajani i ukrštani međusobno, nezavisno od tipa dlake. Svi poznati oštrodlaki terijeri su nastali parenjem kratkodlakog foks terijera, po imenu Džok sa ženkom, Trap koja ima nepoznate, ali sigurno oštrodlake pretke. Izgled ove dve podrase se do danas nije izmenio. Oba podtipa su bila vrlo tražena u Britaniji tridesetih godina ovog veka. Kratkodlaki foks terijer je danas prilično redak, a razlikuje se od oštrodlakog samo po kvalitetu dlake.

Izgled
Foksterijer ima živ i brz hod, a njegovo telo mora biti savršenih proporcija. Male uši, u obliku slova V padaju prema napred. Karakteristična je pljosnata lobanja i jaka njuška sa dobro razvijenom gornjom vilicom. Male, okrugle, tamne i žive oči imaju veoma inteligentan pogled

Karakter i nega
Foksterijer je svadljiv i neustrašiv pas koji izaziva poštovanje stranaca. Ima neugodnu osobinu da napada druge pse. Dinamičan je i veoma temperamentan, a prema vlasnicima veoma prijatan i veran. Može biti veoma ljubomoran.
Ovom lovcu na lisice, koji se često koristi kao pas za društvo, potrebno je puno fizičke aktivnosti, jer puca od energije. Teško podnosi da bude zatvoren, a još teže da bude vezan. Ipak, ako je dobro obučen, ume lepo da se ponaša i veoma efikasno čuva kuću ili auto.
Postoje dva varijeteta koji se razlikuju po kvalitetu dlake: oštrodlaki i kratkodlaki foksterijer. Kratkodlakog terijera treba svakodnevno četkati čvrstom četkom i šišati pre izložbi. Oštrodlakom se moraju odstraniti čuperci odumrle dlake bar tri puta godišnje. Redovno se češljaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDijareja kod morskog praseta
Sledeći tekstEntropija kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime