Naslovna VESTI PSI Da li ste znali: psi se rađaju gluvi!

Da li ste znali: psi se rađaju gluvi!

0
gluvi petface

Sigurno ste primetili da vaš pas čuje svaki šum u kući. Po ovom “talentu” vaš pas nije poseban, jer psi imaju mnogo bolje razvijeno čulo sluha od čoveka.

Oni, takođe, bolje čuju zvukove visoke frekvencije od čoveka i mogu da odrede zvukove ultrazvučne frekvencije koje ljudi ne čuju. Ovakav instančan sluh, međutim, može biti i loš po naše ljubimce, jer vrlo lako mogu da razviju strah na određeni zvuk, kao što je grmljavina i udaljene oluje.

Kako pripremiti psa na dolazak bebe?

gluvi petface

Ono što većina vlasnika ne zna je da u prve dve nedelje života psi uopšte ne čuju. Posle tog perioda, ušni kanal šteneta se otvara i štene počinje da prepoznaje zvukove. Baš kao i kod plavookih belih maca koje imaju urođenu gluvoću, pas koji ne čuje oslanja se na svoje oči i nos koji nadoknađuju nedostatak sluha.

Potpuna gluvoća, baš kao i kod maca, nastaje u oba uveta i tada je reč o bilateralnoj gluvoći, dok je unilateralna gluvoća – gubitak sluha u jednom uvetu.

Neke rase su čak predisponirane za gubitak sluha, to je recimo slučaj sa rasom dalmatinski pas, popularno nazvanim dalmatincem.

Prekomerno nakupljen cerumen, koji se nakuplja u ušnom kanalu i bubnoj opni, ili neke infekcije, mogu biti primeri gluvoće koja nastaje usled lošeg provođenja zvuka. Obzirom da je pomenuti cerumen glavni krivac ovakvog stanja kod pasa, rešenje se samo nameće.

Šnudla – najpopularnija “dizajnirana” rasa!

Ako uzrok može da se ukloni (kao što je cerumen), veterinar če pristupiti lečenju čišćenjem ušnog kanala i lečenjem infekcije lokalnom ili sistemskom aplikacijom antibiotika.

Iako je gluvoća dugo kod odgajivača prolazila nezapaženo, danas se zna da je uzrok u nepostojanju određenih ćelija u unutrašnjem uhu.

U svakom slučaju, osim očiglednog fizičkog nedostatka, većina gluvih pasa žive sasvim normalnim, svakodnevnim životom psa normalnog sluha. Potreban je dobar vlasnik koji će svojom velikom strpljivošću pokazati svoju ljubav prema psu .

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.