Naslovna VESTI MAČKE KALKULATOR MAČIJIH GODINA: Evo koliko vaša ljubimica ima godina!

KALKULATOR MAČIJIH GODINA: Evo koliko vaša ljubimica ima godina!

0
godina petface

Pre nekoliko meseci objavili smo kalkulator psećih godina, koji je otkrio da jedna pseća godina nije isto što i sedam ljudskih, kako se uglavnom verovalo. Ova formula zapravo ne važi ni za jednog kućnog ljubimca, tako ni za mace!

Stručnjaci su utvrdili mehanizam kojim se pokazuje kojom brzinom se mace razvijaju i koliko brzo zapravo stare. Najjednostavniji način je napraviti poređenje sa ljudskim životnim vekom i brojem naših godina.

godina petface

Tako su stručnjaci utvrdili da se mace veoma brzo razvijaju u prve dve godine svog života. Toliko brzo da su sa navršenom prvom godinom one zapravo „stare“ kao tinejdžer od 15. Kada maca napuni dve godine, izraženo ljudskim – ona već ima 24! Sa svakom narednom godinom, ona je starija četiri ljudske. To znači da, recimo, vaš mezimac od pet godina ima 36 ljudskih 😉

Naravno, na starenje maca najviše utiče način života, odnosno da li je reč o kućnom ljubimcu ili maci sa ulice, naglašavaju naučnici. Dokazano je da ulične mačke stare znatno brže, zbog lošijih uslova života, nedostatka hrane, opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku… Naučnici su utvrdili da kućne mace stare čak dvaput sporije od svojih rođaka sa ulice.

KALKULATOR MAČIJIH GODINA: Evo koliko vaša ljubimica ima godina!

Za one vlasnike koji su macu udomili sa ulice ili iz prihvatilišta, i za koju se tek okvirno zna koliko je stara, stručnjaci imaju savete kako da najlakše utvrde koliko ona zapravo ima godina. Naravno, to će veterinar najbolje umeti da proceni, ali evo nekoliko korisnih trikova:

-Zubi: Starije mace imaju više pigmentacija (mrlja, tamnih fleka) na zubima od mlađih mačaka. Mace prve zube dobijaju između druge i četvrte nedelje, dok „trajnije“ zube steknu sa oko četiri meseca. Ako, kada otvorite usta svoje mačke, vidite stalne bele zube, ona verovatno ima oko godinu dana. Žućkaste mrlje mogu se pojaviti između prve i druge godine, dok nakupljeni, tvrdokorni kamenac ukazuje na to da maca ima između tri i pet godina.

-Krzno: Mlade mace obično imaju svilenkasto i sjajno krzno, meko na dodir, dok je dlaka starijih mačaka oštrija i gušća. Macu seniora ćete prepoznati i po sedim dlakama.

-Oči: Bistre oči, koje retko suze, odlika su mlađih maca, dok zamućena očna jabučica ukazuje na mačku koja ima oko 12 godina. Kada posmatrate oko vaše mezimice, obratite pažnju i na dužicu – kod mladih maca ona ima blage ivice, dok je kod starijih „zaoštrenija“.

Da li znate koliko je vaša ljubimica stara?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.