Naslovna VESTI PSI 7 saveta za vlasnike koji imaju gojazne pse!

7 saveta za vlasnike koji imaju gojazne pse!

0
gojazne pse petface

Imate gojaznog psa, tromo se kreće i nezainteresovan je za duže šetnje od mesta gde mu se postavlja hrana i voda? Teško ustaje, a još teže se spušta u ležeći položaj? Mrzovoljan je, pa može postati i agresivan? Šta mislite da svog psa podvrgnete dijeti? Kakvoj dijeti? Sličnoj kao i ljudskoj. Merenje, korigovanje ishrane, povećana fizička aktivnost i eto rešenja.

Pored redovnog obroka, psima se iz često daje hrana u prolazu, a kako i proći pored njega ako nemamo ništa u rukama? Time možemo samo da ugrozimo život našem psu. Prvo će početi da se “zaobljuje”, odmah potom će dobiti probleme sa mišićima, kostima i celokupnim sistemom za kretanje, zatim tu su već problemi sa srcem i kardiovaskularnim sistemom.

Postoji nekoliko stvari kojima možemo pomoći našem ljubimcu da se izbori sa svojim kilogramima. Samo ne zaboravite da je i životinja ličnost isto kao i čovek i njemu je potrebna i podrška i razumevanje za prevazilaženje ovog problema, koji ste mu jednim delom i sami proizveli.

gojazne pse petface

Uočite višak kilograma

Pokušajte preventivno da delujete tako što ćete uvideti da vaš pas ima problem sa kilogramima, pre nego što se pojave ozbiljni problemi. Pratite kilažu svog psa. Loša ishrana, učestali unos hrane i nezdrava hrana uzročnici su gojaznosti kod psa, baš kao i kod ljudi. Potrebno je povećati fizičku aktivnost psa i usaditi mu zdrave životne navike.

Uvideti stepen gojaznosti kod psa

Može se reći da je pas gojazan ukoliko mu se ne vidi struk, kada se ne mogu prolaskom ruke preko tela osetiti rebra i ako ima naslage masti uz kičmu. To su znaci veće kilaže kod psa, koja se kod starijih pasa može rešiti korigovanjem i smanjenjem količine hrane, a kod mlađih povećanom fizičkom aktivnošću. Sve preko 15 odsto normalne težine psa jeste zapravo znak gojaznosti, pa je najbolje da se pas odvede kod veterinara i da mu on odredi način ishrane.

7 stvari u kojima vlasnici greše prilikom ishrane pasa!

Potrebno je prepoznati uzroke gojaznosti

Najčešći uzročnici skupljanja masnih naslaga kod psa su kao što smo već rekli prekomerna ishrana i odsustvo fizičke aktivnosti. Neke rase pasa imaju više predispozicija da se ugoje poput zlatnih retrivera, jazavičara, labradora, dok su druge vrste kao što su hrtovi manje skloni tome. Kastrirani mužijaci i ženke zbog hormonskog poremećaja nakon čina otklanjanja polne sposobnosti imaju sklonosti ka gojenju. Svakako najveći uzročnik je vlasnik psa i njegov neodgovoran odnos prema svom ljubimcu.

Predupredite razvoj bolesti uzrokovanih gojaznošću

Gojazni psi su skloni različitim bolestima, koje mogu da joj otežaju život i skrate životni vek. Psi lako mogu da dobiju dijabetes, moždani udar, srčane smetnje i razne bolesti lokomotornog sistema (mišići, kosti, sistem za kretanje).

gojazne pse petface

Posetite i poslušajte savet veterinara

Pre dijete potrebno je psa odvesti kod veterinara na pregled kako bi se utvrdilo da li je problem gojaznosti prouzrokovan hormonskim poremećajem, odnoso da li postoji neki medicinski problem povećane gojaznosti. Veterinar će utvrditi šta su uzroci gojaznosti i propisati način ishrane samo za vašeg psa.

A šta se dešava sa macama: Gojaznost kod mačaka

Prilagodite ishranu psa njegovim potrebama

Tokom dijetalnog procesa važan je unos tačno propisane hrane od stane vašeg veterinara. To će verovatno biti kvalitetnija, niskokalorična hrana. Potrebno je naravno, podsticati psa na fizičku aktivnost i suzdržati se od davanja hrane psu, pa i u najmanjim količinama, mimo vremena kada je određeno da sme da se hrani.

gojazne pse petface

Povećanje fizičke aktivnosti

Ovaj poslednji segment je veoma važan i toliko puta ponavljan u samom tekstu. Povećanje fizičke aktivnosti kod vašeg psa možete započeti laganim šetnjama od sat vremena. Odrasli pas bi prema preporukama trebao da se šeta tri puta dnevno, a bilo bi dobro da jedna od tih šetnji bude od sat i po do dva sata. Nakon povećanja kondicije kod psa možete se igrati sa njim lopticom ili na neku drugi način da mu podstičete trčanje.

Ono što treba dodati jeste da i sam vlasnik mora da prihvati nekoliko stvari. Pre svega da je njegov pas gojazan i da je jednim delom on zbog toga kriv. Važno je obaviti razgovor sa celom porodicom kako bi se edukovala i prilagodila na date uslove. Ponavljamo još jednom da je svaki pas ličnost za sebe, a da je proces mršavljenja sličan kao i kod ljudi. Neki podaci kažu da se ne treba nadati rezultatima u prva tri meseca, ali treba biti uporan jer tako možemo produžiti životni vek i kvalitet života našeg ljubimca.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.