Naslovna VESTI PSI Zašto je gojaznost opasna po ljubimce?

Zašto je gojaznost opasna po ljubimce?

0
gojaznost petface

Kratko i jasno – iz istih razloga zbog kojih je to i za nas ljude! Povećanje telesne težine kod mace ili kuce izaziva probleme sa kardiovaskularnim i respiratornim sistemom, a u isto vreme gojaznost pogoršava postojeće probleme i izaziva nove: promene na zglobovima, što kasnije izaziva otežano kretanje ili nemogućnost kretanja.

Gojazni ljubimci skloniji su povredama, prilikom hirurških intervencija izloženiji su rizicima, a mnogi smatraju da dijabetes glavna pretnja u njihovom slučaju!

Pročitajte još:
Buldog: ljubimac koji hrče i osvaja svet!

Nažalost, lista problema se ne završava ovde. Slaba kondicija, oslabljene imunološke funkcije, problemi sa varenjem… I ovo je previše, zar ne?

gojaznost petface

Iz ovih nekoliko „teških“ redova, više je nego očigledno da je gojaznost krajnje ozbiljan poremećaj u organizmu ljubimaca koji direktno utiče na kvalitet i trajanje njegovog života.

Pročitajte još:
Dosadno i po pse OPASNO: Popino prase!

Dakle, odgovornost o zdravlju ljubimca je na svakom vlasniku. Raspitajte se kod veterinara, obližnjeg pet šopa, kako treba da se hrani Vaš pas (u odnosu na uzrast, rasu, veličinu). Obzirom da svi volimo da vidimo naše ljubimce site i srećne, moramo da pazimo koliko ih hranimo, jer ljubimci nisu svesni koliko im debljina šteti.

Stoga, kada se vaš ljubimac sledeći put bude motao oko vašeg stola ili pulta u kuhinji moleći vas za neki ekstra griz, odbijanje da mu udovoljite zapravo bi bio vaš izraz ljubavi i pažnje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.