Naslovna VESTI MAČKE DA LI STE ZNALI: Koje rase mačaka su najsklonije gojaznosti?

DA LI STE ZNALI: Koje rase mačaka su najsklonije gojaznosti?

0
gojaznost petface

 Kao i ljudi, i naše mace mogu da se ugoje, a za to smo opet krivci mi. Ukoliko ne vodimo računa o tome šta, u kojoj meri i koliko često jedu, može se desiti da naši mezimci brzo dobiju veliki broj kilograma, koje je potom teško skinuti. Međutim, postoje i one rase mačaka koje su sklonije gojaznosti od drugih, a mi ćemo vam ih sada i predstaviti.

gojaznosti petfaceSfinks

Na prvi pogled, neko ne može ni da zamisli kako ova mačka može biti gojazna, jer je sfinks u osnovi manekenka mačjeg sveta, ali čak i one mogu da se ugoje, ukoliko se ne vodi računa. Ono što je dobro kod ovih mačaka jeste to što nemaju krzno, te se može lako primetiti ukoliko „kreću pogrešnim putem“.

Pročitajte još: Pet saveta za odgajanje zdrave i srećne mačke

Britanska kratkodlaka mačka

Ova mačka vam je sigurno poznata iz Alise u Zemlji čuda. Britanska kratkodlaka potiče od egipatskih mačaka, ali je postala najpopularnija u domovima zapadnog sveta. Kao što njen osmeh sam otkriva, ovu mačku je lako zabaviti, te iskoristite to da se igrate sa njom, kako se ne bi ugojila.

gojaznosti petfaceBirmanska mačka

Ova duga, visoka mačka je sama po sebi velika, a problem je još veći ukoliko krene da se goji. Problem stvara i to što je birmanska mačka jedna od rasa koja ne voli da se kreće mnogo i igra, zbog čega će i dnevni unos hrane morati da bude manji nego što je kod aktivnih mačaka.

Pročitajte još: Koje rase pasa su najsklonije gojaznosti?

Persijska mačka

Ova mačka je najpopularnija i najmaženija i najpaženija, zbog čega se vlasnci često i opuste i daju im više hrane nego što je potrebno. Potrebno je da se igrate sa njom svakodnevno kako se ne bi ubucila, ali ne treba ni da preterujete, s obzirom na to da je ona jedna od rasa mačaka sa kratkom njuškom, što znači da se brže umara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOvu baku su komšije prijavile POLICJI, jer njeni psi previše laju!
Sledeći tekstUŽIVO AKCIJA: Rizikovao je život kako bi spasio komšijskog psa, koji je visio kroz prozor!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime