Naslovna PTICE GOLUBOVI Golubarnik: Prijatan i komforan dom golubova!

Golubarnik: Prijatan i komforan dom golubova!

0
golubarnik petface
petopedija kavez za golubove 1
kavez za golubove

Golubarnik je popularan naziv za prostor u kojem se drže golubovi. Golubarnik je zapravo kavez koji treba da zadovolji prilično visoke kriterijume kako bi se ptice u njemu dobro osećale. Prilikom planiranja izrade golubarnika potrebno je na prvom mestu imati u vidu koja vrsta golubova će se gajiti. Zbog velikog broja različitih vrsta golubova razvijeni su i različiti modeli kaveza.
Za male rase i ukrasne vrste golubova dovoljno je napraviti golubarnik manjih dimenzija četvrtastog oblika. Treba koristiti žičanu mrežu koja sprečava provlačenje glave golubova kako ne bi došlo do povreda. Za golubove letače preporučuju se tzv. kuće za golubove koje imaju prostor koji omogućava njenim stanovnicima stalni pristup spoljnoj sredini.

Ipak, najzahtevniji su srpski visokoletači. Golubarnik za ovu vrstu golubova treba pre svega da bude funkcionalno postavljen imajući u vidu da pravilno držanje ovih golubova podrazumeva formiranje četiri jata. Zbog toga golubarnik treba da ima sledeće delove: pregradu za matično jato, pregradu za mužjake letače, ženke letače, pregradu za mlade, žičanu klopku za privikavanje, start i povratak. Pored toga mora imati i žičani ispust za hranjenje, kupanje i sunčanje. Svaki golubarnik treba da ima stalni pristup dnevnoj svetlosti, ali ga ne treba držati na direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, potrebno je da golubarnik ima dobru ventilaciju.

Prilikom formiranja grupa, ili unošenja novih golubova u golubarnik, treba voditi računa da agresivnije price ne povređuju slabije.

Stoga ih je najbolje odvojiti u početku. Slično važi i za ženke i mužjake. Golubarnik treba da omogući golubovima da ispoljavaju svoje prirodne obrasce ponašanja, uključujući i letenje.

petopedija kavez za golubove 4
kavez za golubove

Od opreme u kavezu, golubovima su potrebne prečke, pojilice i hranilice. Svaki golub treba da ima pristup prečkama. Prečke treba da budu smeštene u više nivoa. Na taj način se golubovi ohrabruju da osvajaju teritoriju. Prečke treba smestiti duž jednog zida, čime se stimuliše prirodno okruženje. Na taj način je olakšano i nakupljanje izmeta na jednom mestu. Pojilice sa vodom se mogu postaviti unutar većih, vodootpornih činija čime se sprečava razlivanje vode. Optimalan prečnik hranilica je oko 10 cm. Time se omogućuje da se ptice hrane simultano, što olakšava prirodno ponašanje i smanjuje agresiju. Male semenke, poput prosa i lana, se mogu posuti i po dnu golubarnika. Time se golubovi ohrabruju da tragaju za hranom, slično kao što čine u prirodi. Takođe se mogu hraniti iz ruke da bi se navikli na ljude. U golubarnik se mogu staviti i igračke poput lanaca, zvona i ogledala. Neka istraživanja su pokazala da se na ovaj način podstiču kognitivne sposobnosti golubova.
Golubarnik treba da ima čvrsto dno sa odgovarajućom podlogom. Time se olakšava čišćenje i smanjuje nivo prašine koju stvaraju golubovi. Golubarnik treba čistiti od izmeta i drugih nečistoća svaki dan. Na ovaj način sprečava se pojava parazita. U slučaju pojave parazita, osim golubova, potrebno je tretirati i sam golubarnik posebnim sredstvima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala uva: koliko je upala uva opasna po naše ljubimce?
Sledeći tekstUjedi pasa: koliko mogu biti opasni ujedi pasa?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime