Naslovna VESTI MAČKE GRAD MAČAKA NA CRNOM MORU: Sve je prilagođeno njima – u toku...

GRAD MAČAKA NA CRNOM MORU: Sve je prilagođeno njima – u toku dana im se pušta čak i klasična muzika! (VIDEO)

0

Ako ste ljubitelj životinja, zasigurno ste dosad na internetu pročitali nebrojeno mnogo tekstova o ljubavi Turaka prema uličnim mačkama i psima. Tokom zime, širom Turske, uličnim životinjama otvorena su vrata dućana i velikih tržnih centara kako bi našle sklonište, ugrejale se i nešto pojele. Istanbul je nezvanično proglašen gradom mačaka, jer one slobodno šetaju džamijama i centralnim gradskim ulicama, dremaju na krovovima automobila ili na sedištima motora.

Centralni gradski kvart Džihangir njihovo je „svetilište”, a lokalni restorani i mesare u ovom kraju sakupljaju ostatke hrane, koji se nakon radnog vremena dele uličnim mačkama. I tu nije kraj. U gradu Samsun u istoimenoj oblasti na Crnom moru, koji je jedna od najvećih turskih luka, izgrađen je pravi pravcati grad za ulične mačke.

NAJSLAĐA MEDICINSKA SESTRA: Ovaj mačak neguje i leči druge životinje (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

ISTA IM JE TUGA: Devojčica sa amputiranim nogama PRONAŠLA UTEHU u ovom psu (FOTO)

Kako su poslednjih godina žitelji Samsuna bili suočeni sa ogromnim brojem nezbrinutih, uličnih mačaka, i kako je taj broj neprekidno rastao, vlasti ovog grada, aktivisti i ljubitelji životinja rešili su da nešto preduzmu.

Kao rezultat, nastalo je sklonište „Mačji grad”, koje se prostire na površini od oko 10.000 metara kvadratnih, u šumovitom predelu na obodu grada, u koji su dovedene ulične mačke. Ovde ne samo da su bezbedne i zaštićene, već je stotinama cica-maca pružena i svakodnevna briga i nega.

Isleru i saradnicima bile su potrebne dve godine da izgrade ovaj kompleks i u potpunosti ga prilagode njegovim mačjim stanovnicima, i 2016. godine u „Mačji grad” dovedeni su prvi stanovnici. U grad su dobrodošle sve mace, bez obzira na rasu, pol, starost i zdravstveno stanje. Husein Ajdin je veterinar koji svakog dana brine o mačkama i pruža im zdravstvenu negu kada je to potrebno.

– Sve mace pre dolaska u grad najpre prođu detaljan veterinarski pregled kako bismo bili sigurni da nemaju neku prenosivu bolest koja bi mogla da ugrozi druge mačke. Ukoliko se ispostavi da je maca obolela, ona dobija terapiju i boravi u ambulanti u blizini grada do potpunog oporavka. Naš grad je kao hotel sa pet zvezdica za mačke, omogućeno im je sve što im je potrebno za zdrav i srećan život. Jedini smo ovakav kompleks za mačke u Turskoj, a moguće i u celom svetu – rekao je Ajdin.

Ceo prostor uređen je u skladu s mačjim navikama, zahtevima i načinom života. Svuda unaokolo postavljeni su mostići koji povezuju bungalove u kojima mogu boraviti jedna ili dve mace, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko su druželjubive. Zaposleni ih svakodnevno hrane i maze, igraju se s njima, i naravno – aktivno im traže dom, jer je glavni cilj da što više maca bude udomljeno.

Izvor: petmagazine

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstON JE NJEN NAJBOLJI NEGOVATELJ! Pogledajte kako pas sklanja tepihe kako bi nepokretna baka prošla! (VIDEO)
Sledeći tekstNEČUVENO – PAS NIJE IGRAČKA: Udomili ga pa vratili jer LAJE! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime