Naslovna GLODARI ČINČILA Gubitak dlake kod činčile

Gubitak dlake kod činčile

0
dlaka činčila petface
petopedija-gubitak-dlake-2
Gubitak dlake kod činčile

Krzno činčile je jedno od najmekših i najčistijih krzna. Njena dlaka je deset puta tanja nego kod ostalih krznenih ljubimaca. Kod činčile je specifično i to da iz jednog korena raste izmedju 50 i 60 dlačica. Činčila nema lojne žlezde ispod kože pa samim tim je i njeno krzno uvek čisto i nema neprijatnih mirisa, a dlake su u uspravnom položaju.

Činčila vodi računa o svom izgledu a to dokazuje i redovnim kupanjem u vulkanskom pesku koje izuzetno prija njenom krznu. Međutim i pored sve nege dešava se da dlaka činčile počne naglo da opada. Uzroci gubitka dlake kod činčile mogu biti neadekvatni uslovi za život, nepravilna ishrana i razne bolesti. Ukoliko se činčila gaji u lošim uslovima za život gde ima prljavštine, vlage, buke ili je temperatura visoka to će uticati na njeno zdravstveno stanje. Takođe, ukoliko je kavez prenatrpan, činčile se često međusobno ujedaju i čupaju krzno jedne drugima. Nedostatak vitamina B, vitamina E, cinka i nezasićenih masnih kiselina u ishrani činčile može dovesti do opadanja dlake.  Ishrana sa previše proteina može dovesti do sličnih posledica. Različite gljivične, bakterijske i parazitske bolesti takođe prouzrokuju opadanje dlake.

Simptomi
Opadanje dlake se prvo javlja u vidu krugova na par mesta na telu. Ukoliko se problem ne reši na vreme, opadanje dlake se dalje širi po celom telu. Ukoliko vlasnik primeti bilo kakvu promenu na krznu činčile, potrebno je da odmah poseti veterinara da bi se otkrio uzrok i primenilo adekvatno lečenje.

petopedija-gubitak-dlake-1
Proređena dlaka kod činčile

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se lako uspostavlja, na osnovu lako uočljivih spoljašnjih znakova. Ukoliko je uzrok opadanja dlake bakterijski, sprovodi se lečenje antibioticima. Koji će se antibiotik koristiti treba da odredi sam veterinar. Ne preporučuje se davanje antibitoika na svoju ruku, jer su mnogi od njih toksični za činčilu. U slučaju da je uzrok opadanja dlake glivično ili parazitsko oboljenje, primenjuju se preparati u vidu masti ili losiona. Da bi se dlaka oporavila i izgledala zdravo potrebno je da protekne par meseci. I nakon lečenja mogu ostati razlike u boji i kvalitetu dlake između obolelog i zdravog dela krzna. Ukoliko je uzrok opadanja dlake nepravilna ishrana ili loši uslovi za život, potrebno je izvršiti neophodne promene. U periodu lečenja ne preporučuje se da se činčila kupa u pesku više od jednom u toku dana da se dlaka ne bi dodatno iritirala.

Preventiva
Da bi činčila bila zdrava treba joj obezbediti normalne uslove za život. To pre svega podrazumeva čist, prostran i održavan kavez.  Potrebno je držati se određenog rasporeda hranjenja i koristiti hranu namenjenu činčili. Činčili treba omogućiti da se kreće izvan kaveza, igra i istražuje okolinu. Treba joj obezbediti i različite igračke i mesta na kojima se može kriti, poput raznih kutija. Vlasnik treba da provodi dovoljno vremena sa svojim ljubimcem. Na ovakav način, uz pravilnu ishranu i redovne kontrole kod veterinara, umanjuje se mogućnost pojave bolesti kod činčile.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime