Naslovna VESTI ČAJETINA: Lovac posetio vrtić, deca se fotografisala sa mrtvim životinjama, HAOS NA...

ČAJETINA: Lovac posetio vrtić, deca se fotografisala sa mrtvim životinjama, HAOS NA INTERNETU!

1
HAOS NA INTERNETU petface

Pravi HAOS NA INTERNETU nastao je ovih dana nakon objave Lovačkog Saveza Srbije. Naime, na svojoj Facebook stranici oni su preneli informaciju da je protekle nedelje, njihov kolega i veliki lovac Nebojša Sopalović iz Mačkata, održao predavanje u PU Radost Čajetina, vrtić Pčelica Mačkat.

-Predavanje su inicirale vaspitačice vrtića, a tema je bila priroda i odnos prema prirodi, prihrana divljači, divlje životinje na našim prostorima, kao i lov, lovci i njihov odnos prema prirodi i lovištima. I sam Nebojša je bio prijatno iznenađen interesovanjem dece, brojnošću i raznovrsnošću njihovih pitanja, kao i dečijom radoznalošću. Ova praksa je oduvek raširena u većini evropsih zemalja, a nadamo se da će ponovo zaživeti i kod nas. Jer posle popularne emisije Zooteka, sličnih projekata nije bilo, stoji u saopštenji Lovačkog Saveza Srbije.

NIKOLINA: “Danas je LOVAC ubio najboljeg prijatelja moje dece, našeg Spajka”!

Fotografije, ali i samo saopštenje, zgrozilo je ljubitelje životinja, koji su odmaj reagovali i uputili otvoreno pismo direktorki Predškolske ustanove “Radost”, povodom kako kažu “skandaloznog pokušaja edukacije dece od strane lovca Nebojše Sopalovića”.

TEKST PRENOSIMO U CELOSTI, a isti ljubitelji životinja šalju na radostcaj@open.telekom.rs za direktorku Jelenu Mitrašinović Brašanac.

HAOS NA INTERNETU petface

-Informisani smo da je tokom protekle nedelje u Vašoj predškolskoj ustanovi, na poziv vaspitačica, realizovano predavanje za decu od strane lovca Nebojše Sopalovića iz Mačkata. Ovakvu aktivnost, smatramo skandaloznom imajući u vidu da je popraćena slikama dece koja se sede oko posmrtnih ostataka mrtvih životinja, fotografije koja je objavljena na zvaničnom nalogu Lovačkog saveza Srbije, na šta je javnost reagovala izuzetno burno. Smatramo da, kao vaspitna ustanova, pre svega decu treba da učite razvoju saosećanja i nenasilju što se najbolje postiže brigom o ljudima i životinjama, a ne propagiranjem ubijanja istih i druženjem sa njihovim posmrtnim ostacima. Da li je ova aktivnost planirana Vašim godišnjim programom rada ili je stihijski organizovana u skladu sa ličnim afinitetima vaspitačica i da li je u Vašoj ustanovi praksa da decu edukuju osobe za koje nije sigurno kakve kvalifikacije imaju po tom pitanju? Ukoliko se nastojalo da se kod dece neguje ekološka svest i pozitivan odnos prema prirodi, nije jasno zašto nisu pozvani biolozi, ekolozi, predstavnici pravog ekološkog udruženja ili udruženja za zaštitu prirode? Pored svih tekućih ekoloških problema u Srbiji i neodgovornog odnosa čoveka prema životnoj sredini, poruka koju ste na ovaj način preneli deci jeste da je ubijanje životinja poželjan model ponašanja i da treba negovati ljubav prema oružju, jer je ono neizostavan deo lova. Da li posle ovakve “edukacije“ možemo da očekujemo da će se u Vašoj ustanovi organizovati lov na ptice, umesto izrade kućica i hranilica? Praksa i istraživanja su pokazali da neke edukativne metode smanjuju senzitivnost dece, empatiju i poštovanje života kao takvog. Jedan od primera štetnih edukativnih mera bilo bi seciranje životinja, koje je srećom odavno van upotrebe u Srbiji. Ovakvo “druženje“ sa leševima i negovanje kulta smrti nije daleko od toga i smatramo ga još opasnijim po dečiji razvoj, jer je reč o posebno osetljivom uzrastu.

VRANJE: Komšija upucao psa, lovačkom puškom, a onda mu rekao: “IZVINI, NISAM ZNAO DA JE TVOJE”!

Molimo Vas da nam se pismenim putem obratite, uz garancije da ovakvi programi neće biti sprovođeni u budućnosti, kao i da će deca koja su bila izložena indoktrinaciji, dobiti profesionalnu, odgovornu i pre svega njihovom uzrastu odgovarajuću edukaciju na temu ekologije, životne sredine, brige za životinje i njihovih staništa. Takođe apelujemo na Vas da u svoje programe uvrstite aktivnosti i sadržaje koji promovišu razvoj empatije, ekološke svesti i savesti o značaju prava životinja, stoji u saopštenju.

Na zvaničnoj stranici Lovačkog saveza Srbije izdato je saopštenje, jer kako kažu užasnuti su količinom mržnje koja je stigla na njihovu adresu!

-Povodom negativnih komentara i pretvaranja ove stranice u još jednu zaludničku stranicu na Facebook-u od strane takozvonaih “ljubitelja životinja” kao i veganskih udruženja i propagiranja nasilja, Lovački savez Srbije rešio je da odreaguje. Zbog njihovih pretnji lovcima, lovnim radnicima, zaposlenima u dečijim institucijama, roditeljima, kako u određenoj objavi vezano za edukaciju dece o brizi o divljim životinjama, staništima, ishrani i očuvanju istih, LSS će skloniti objavu sa zida iz samo jednog razloga – a to je da zaustavi pozivanje na nasilje nad lovcima i omalovažavanje i vređanje aktera ove edukacije. Toliki stepen agresije i nasilja u komentarima ne mogu da pišu pravi ljubitelji životinja, a da pritom i nisu u materiji i struci očuvanja prirode i ekosistema. Pravni tim će pregledati kompletnu objavu zbog pretnji i poziva na nasilje. LSS će u narednom periodu usmeriti svoju snagu na edukaciju kako dece tako i odraslih na očuvanje prirode i njenih resursa, što je zapravo i cilj lovstva, šta je zapravo lovstvo a šta su lovci, kao što je praksa u drugim evropskim zemljama, stoji u saopštenju.

Pitamo vas – ko je u pravu? Ono što mi zaista želimo da nagalsimo je da NE PDORŽAVAMO nikakav vid agresije, pretnji,..

Foto: Oslobođenje životinja / Animal Liberation

1 KOMENTAR

 1. Cini se da je doslo vreme da se u Srbiji i lovci proglase za ratne zlocince, da im se sudi za udruzeni zlocinacki poduhvat istrebljenja divljaci.
  To je zaista zlocin, to u savremenom svetu najstroze kaznjavaju. Zbog toga ovom lovcu, direktorici i vaspitacici treba, kako nije moguce dokazati njihovo neposrdno ucesce u zlocinu, treba suditi po komandnoj odgovornosti i za takav zlocin mpra se traziti dozivotna robija, moda ni to nije odgovarajuca kazna za zlocin koji su pocinili.
  Pored navedenog mora se doneti i zakon o zabrani drzanja kucnih ljubimaca, da bi se sprecilo maltretiranje zivotinja i sirenje ove pojave, kako inace objasniti pojavu drzanja zivotinja u kucnom pritvoru bez sudske presude. Ovu pojavu, takodje nuzno je naj ostrije osuditi i hitno naloziti pustanje svih zivotinja koje nisu pravosnazno osudjene na kucni pritvor.
  Posebno se mora povesti racuna o onima koji u formi azila za zivotinje, zatvaraju zivotinja u svojevrnsne konc. logore, i na taj nacin najozbiljnije ugrozili njihova prava na slobodan zivot.
  Istim zakonim moraju se najostrije sankcionisati i svi oni koji se, odstranjivanjem rasplodnih organa iz tela zivotinja, bave sprecavanjem njihovog razmnozavanja.
  Pomenuti zakon morao bi da sadrzi obavezu da o zivotinjama i njihovim pravima imaju pravo da govore samo kvalifikovani strucnjaci sa licencom pribavljenom kod organizacije ljubitelja zivotinja, kako bi dokazao svoju kvalifikovanost, licencirani predavac prilikom svojih nastupa duzan je da u svom izrazavanju koristi sto je moguce vise tudjica-stranih reci i izraza je jer o ovoj temi nemoguce je strucno govoriti na obicnom narodnom srpsko jeziku
  Kao zastitu za decu, umesto vrtica i predskolskih ustanova, zakonom potrebno propisati obavezu roditelja da obezbede staklena zvona u kojima se deca moraju drzati u cilju zastite od stetnih uticaja spoljnog sveta.
  Propis o izgledu i drugim detaljima predmetnog staklenog zvona propisace udruzenje ljubitelja zivotinja i nihove pristalicce.
  Svaki roditelj bice u obavezi. prema odredbama predmetnog zakona, pismeno obavesti ovo udruzenje o nabavci staklenog zvona.
  Za sve sporove u vezi zivotinja, njihovih prava, cuvanju i zastiti dece od stetnih spoljnih uticaja i pitanja u vezi staklenog zvona za zastitu dece, mora biti nadlezan samo sud udruzenja ljubitelja zivotinja.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.