Naslovna VESTI PSI HEROJ RATA KOJI NE RAZUME – Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika!...

HEROJ RATA KOJI NE RAZUME – Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika! (VIDEO)

0
Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika

Priča o psu Kunu koji je tokom ratnih operacija u Afganistanu zadobio povrede koje su dovele do toga da su morali da mu amputiraju šape na zadnjim nogama postavlja mnoga pitanja i dileme.

Kuno ima samo 4 godine ali je pokazao veliku hrabrost i požrtvovanje. Tokom jedne operacije protiv snaga Al Kaide, kao pripadnik britanskih vojnih snaga rizikovao je sopstveni život kako bi pomogao svojim ljudskim saborcima.

Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika

Ne obazirući se na mitraljesku paljbu i eksplozije ručnih granata pojurio je prema jednom od neprijateljskih, naoružanih ljudi. To je donelo prednost britanskim vojnicima i oni su uspeli da neutralizuju pripadnike Al Kaide.

PONOVO MAŠE REPOM – Niko ga nije želeo.

Ali, Kuno je zadobio ozbiljne povrede. U medicinskom helikopteru mu je ukazana prva pomoć, a potom je usledio niz zahtevnih hirurških intervencija. Kunu su morale biti amputirane zadnje šape.

Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika

Kada je prebačen u Englesku, ugrađene su mu proteze i on je postao prvi britanski vojni pas sa ovom vrstom pomagala. Odlikovan je navišim odlikovanjem koje neka životinja može dobiti za hrabrost u britanskoj armiji – Dikinsovom medaljom. Ovo odlikovanje je ustanovljeno tokom Drugog Svetskog rata a Kuno je 72. dobitnik ove medalje. Do sada je odlikovano 32 goluba pismonoša, 4 konja, 35 pasa i jedna mačka.

Britanski ministar odbrane je izjavio: “Srećan sam što je Kuno dobio Dikinsovom medaljom. Ponosan sam na ulogu koju naši vojni psi imaju u operacijama u zemlji i inostranstvu.“ I tako dolazimo do dilema koje smo spomenuli na početku.

Pas invalid odlikovan za spasavanje vojnika

Nesumnjiva je uloga pasa, konja, golubova i drugih životinja u ratovima i sukobima tokom istorije. Svi oni su spasli mnoge ljudske živote i dokazali svoju privrženost i odvažnost. Međutim, da li se ikada zapitamo: imamo li pravo da koristimo životinje u našim ljudskim, najčešće besmislenim sukobima koji se neretko pretvaraju u krvave ratove sa bezbrojnim žrtvama? Otkud nam pravo da ta nevina stvorenja obučavamo i pretvaramo u ista krvoločna i nehumana stvorenja kao što smo mi, ljudi?

DAN PRIMIRJA – Setimo se i životinja heroja iz Velikog rata (FOTO)

Nesumnjiva je njihova odanost i hrabrost. Nesumnjiva je i želja da pomognu i spasu one koji se brinu o njima i koji ih vole. Ali, ko nam je dozvolio da te plemenite osobine zloupotrebljavamo. Naši sukobi i ratovi nisu i njihovi. Oni ih ne razumeju… oni nemaju nikakve koristi od njih… oni nas samo prate kao večiti najbolji prijatelji. A posledice… pogledajte Kunove noge. On je imao „sreće“, bar je preživeo.

Izvor: mypositiveoutlooks.com               Foto: PDSA

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.