Naslovna RASE MAČAKA DUGODLAKE Himalajska mačka

Himalajska mačka

0
himalajska petface

IME – Himalajska
PREZIME – Dugodlaka
NADIMAK
VELIČINA –  5-8 kg
POREKLO – SAD
BOJA –  crne, plave, čokoladne, ljubičaste i crvene (plamen) boje, i sve boje kornjačastih oznaka i sve boje prugastih oznaka.
ŽIVOTNI VEK – 10-12 godina
NARAV –  umiljata, živahna, pametna

Himalajska mačkaNaziv nije dobila zbog planinskog venca, nego zato što se taj naziv koristi za iste uzorke boje. Nastala je ukrštanjem sijamske i persijske mačke, pri pokušaju čoveka da ukloni genetske bolesti u generacijama mačaka. Uzgoj himalajskih mačaka sa pedigreom u SAD-u je započeo pedesetih godina 20. veka, ali budući da se uzgajivači nisu pojavljivali na izložbama, malo je ljubitelja mačaka znalo nešto više o pasmini pre 1957. kada su dve takve mačke stigle na izložbu u San Diego, u Kaliforniji, i tamo izazvale senzaciju.

Himalajska mačkaIzgled – Kako je nastala mešanjem sijamske i persijske, od persijske je nasledila dugu meku dlaku, a boju krzna i oči sijamske.

Himalajska mačkaKarakter i nega –  Ova pufnica je veoma blagog temperamenta, a kako ima i gene Sijamske mačke zna da bude i dosta živahna. Umiljata je i dobar prijatelj vašoj deci. Voli društvo drugih mirnijih mačaka kao i da bude mažena i da je u centru pažnje. Kako je njena dlaka duga i meka, neophodno je svakodnevno češljanje. Ima genetske predispozicije za loš rad bubrega, pa treba voditi računa o njihovoj ishrani. Veoma je zahvalna za čuvanje i može se zabavljati satima ako joj date igračku ili zgužvani papir.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.