Naslovna RASE MAČAKA DUGODLAKE Himalajska mačka

Himalajska mačka

0
himalajska petface

IME – Himalajska
PREZIME – Dugodlaka
NADIMAK
VELIČINA –  5-8 kg
POREKLO – SAD
BOJA –  crne, plave, čokoladne, ljubičaste i crvene (plamen) boje, i sve boje kornjačastih oznaka i sve boje prugastih oznaka.
ŽIVOTNI VEK – 10-12 godina
NARAV –  umiljata, živahna, pametna

Naziv nije dobila zbog planinskog venca, nego zato što se taj naziv koristi za iste uzorke boje. Nastala je ukrštanjem sijamske i persijske mačke, pri pokušaju čoveka da ukloni genetske bolesti u generacijama mačaka. Uzgoj himalajskih mačaka sa pedigreom u SAD-u je započeo pedesetih godina 20. veka, ali budući da se uzgajivači nisu pojavljivali na izložbama, malo je ljubitelja mačaka znalo nešto više o pasmini pre 1957. kada su dve takve mačke stigle na izložbu u San Diego, u Kaliforniji, i tamo izazvale senzaciju.

Izgled – Kako je nastala mešanjem sijamske i persijske, od persijske je nasledila dugu meku dlaku, a boju krzna i oči sijamske.

Karakter i nega –  Ova pufnica je veoma blagog temperamenta, a kako ima i gene Sijamske mačke zna da bude i dosta živahna. Umiljata je i dobar prijatelj vašoj deci. Voli društvo drugih mirnijih mačaka kao i da bude mažena i da je u centru pažnje. Kako je njena dlaka duga i meka, neophodno je svakodnevno češljanje. Ima genetske predispozicije za loš rad bubrega, pa treba voditi računa o njihovoj ishrani. Veoma je zahvalna za čuvanje i može se zabavljati satima ako joj date igračku ili zgužvani papir.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstRuski hrt
Sledeći tekstKorat mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime