Naslovna VESTI MAČKE HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA: Da li ste se susreli sa ovim problemima?...

HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA: Da li ste se susreli sa ovim problemima? (VIDEO)

0
HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA petface

Sasvim je razumljivo da kod vlasnika postoji strah i nedoumica kada vide promenu u ponašanju svoje mačke koja sugeriše na neki zdravstveni problem. Jasno je da postoje vlasnici koji se nešto nehajnije odnose prema toj situaciji kao i oni koji i na najmanju sumnju odmah traže pomoć veterinara.

Kako bi pomogli i jednim i drugim, evo nekih stanja zbog kojih treba potražiti brzu veterinarsku pomoć.

PROČITAJTE I:

Pitanje koje muči sve vlasnike: DA LI MAČKA TREBA DA PIJE MLEKO?

DA LI SU OVO ŠTENCI ILI NE: Pronašao kutiju sa napuštenim štencima – ili zapravo ne!?

TAJNA VREMENSKE KAPSULE: Čovek otvorio 120 godina staru vremensku kapsulu i u njoj našao ovo! (VIDEO)

Gušenje, kašljanje i teško disanje

Gušenje može biti ozbiljan problem čak i kada prestane posle nekoliko sekundi. Nepravilna oksigenacija ili nakupljanje tečnosti u plućima mogu biti posledice gušenja. Kašalj je nejasan simptom koji može da ukazuje na brojne probleme. Uključuje virusne i bakterijske infekcije, bronhitis, upalu pluća, pa čak i srčane bolesti. Bilo koja situacija gde se javlja otežano disanje traži hitan pregled kod veterinara.

HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA petface

Povraćanje i proliv

Povraćanje i proliv je čest razlog uspaničenog zvanja vlasnika u bilo koje doba dana i noći. To je simptom kome su uzrok brojni zdravstveni problemi. Realno, ako povraćanje ili proliv nisu učestali i obilni možete sačekati nekoliko sati da odvedete ljubimca veterinaru. Ali ako sumnjate na trovanje, neku unutrašnju povredu ili strano telo u intestinalnom traktu tražite pomoć veterinara jer se stanje može iskomplikovati za par sati.

Traume

One mogu nastati kao posledica udarca automobilom, napada druge životinje, pada sa visine, udarca noge i slično. Može doći do spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja, lomova kostiju, šoka, povreda unutrašnjih organa i sve ove posledice realno mogu ugrožavati život mačke. Čak i ukoliko vam se čini da je mačka nepovređena, posle ovakvih nesreća obavezno potražite pomoć veterinara.

HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA petface

Trovanja

Otrovne biljke, lekovi, antifriz, otrovi protiv glodara, đubrivo i neke ljudske namirnice predstavljaju stalni izvor opasnosti po zdravlje mačaka. Svako trovanje je opasno i zahteva brzu intervenciju veterinara.

Strana tela

Mačke su po prirodi krajnje radoznale. Sve im je interesantno za igru, pa nije retkost da progutaju razne sitne predmete koji im se nađu nadohvat šapa. Pored toga vole i da čupkaju zavese i razne vunene predmete kao što su džemperi, šalovi i kape. Klupko konca za heklanje i vune za štrikanje je im omiljena igračka. Sve to lako završi u njihovim ustima a potom u želucu i crevima. Dolazi do opstrukcije rada organa za varenje koje mogu biti posebno komplikovane. Srećom, ako nije došlo do iznenadnog gušenja, a vi ste primetili da je mačka nešto progutala možete sačekati nekoliko sati da je odvedete kod veterinara.

Alergijske reakcije

Iznenadne reakcije nastaju od ujeda pčela, osa, i stršljenja, kao reakcija na neki sastojak hrane i izuzetno retko na redovnu vakcinu. U zavisnosti od uzroka primećuju se otok na mestu uboda, bol, proliv, otežano disanje, a u najtežim situacijama šok i kolaps. Ako posumnjate na alergijsku reakciju odmah potražite pomoć veterinara.

HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA petface

Napadi

Epi napadi nastaju kao posledica abnormalnih električnih aktivnosti u mozgu. Okidači su epilepsija, tumori na mozgu, različito uzrokovano oticanje mozga, nizak nivo šećera u krvi, poremećaj elektrolita… Kako god, to je stanje kada treba što pre potražiti pomoć veterinara.

Otežano uriniranje

Ako ovakvo stanje preraste u odsustvo uriniranja može doći do pucanja bešike i izliva sadržine u abdomen. To je ozbiljno stanje. Čim se primeti bolno, otežano i neredovno uriniranje kod mačke treba potražiti pomoć.

Rane i abcesi

Svaka otvorena rana bilo da je posekotina, oderotina ili ubod treba da bude sanirana od strane veterinara. Ne treba se odnositi prema tome po sistemu: na mački rana, na mački zarasla, tj. proći će i zarasti samo od sebe. Bakterija tetanusa je prisutna u okruženju pa nije za igrati se sa tom opasnošću. Abcesi su rezultat inficiranih rana i mogu biti zatvoreni ili otvoreni. Bakterije koje prouzrokuju pojavu gnoja mogu načiniti veliku štetu organizmu u zavisnosti na kom delu se abces formirao.
Šta god da se dogodi vašoj mački pre svega ne paničite. Pokušajte da zapazite i zapamtite što više detalja koji prate situaciju kako bi prilikom intervencije veterinara mogli da date što više podataka. Oni će biti dragoceni kako bi se došlo do što brže i tačnije dijagnoze koja je preduslov uspešnom lečenju.

HITNI SLUČAJEVI KOD MAČAKA: Da li ste se susreli sa ovim problemima? (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.