Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Mnogo puta postavljano pitanje, koliko često treba hraniti mačku?

Mnogo puta postavljano pitanje, koliko često treba hraniti mačku?

0
hraniti macku petface

„Koliko često treba da hranim mačku?“ je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju vlasnici mačaka svojim veterinarima. Odmah da razjasnimo, ne postoji jednostavan i univerzalan odgovor na ovo pitanje. Na to utiču mnogobrojni faktori. Kao prvo, svaka mačka je individua za sebe, i ima različite potrebe u količinama i učestalosti uzimanja hrane. Generalno, one više vole više obroka tokom dana ali to nikako nije obavezno pravilo. U obzir treba uzeti zdravstveni status ljubimice, broj mačaka u domaćinstvu, vrstu hrane se koristi, uslove držanja mačke u kući i kakvim navikama ste naučili mačku. Pored toga, treba imati u vidu i uzrast ljubimice. Naravno, ne treba zaboraviti i dva pristupa koji se uobičajeno primenjuju po savetima veterinara i stručnjaka za ishranu mačaka. To su: uobročavanje (podrazumeva 2-3 obroka u isto vreme tokom dana) i ishrana ad libidum (podrazumeva da je mački hrana stalno na raspolaganju).

Mačićima i mladim mačkama je potrebno obezbediti više energije pre svega za rast i razvoj. Međutim, to ne znači da im treba davati velike količine hrane jer njihovi mali stomaci to ne mogu podneti. Zbog toga je njima, kao i našim bebama, potrebno obezbediti veći broj manjih obroka tokom dana. Pri tome treba voditi računa da se oni pravilno razvijaju ali nikako i preterano goje. Mačići mjaukanjem obično veoma jasno stavljaju do znanja kada su gladni pa to treba da bude i vodič kada im i koliko često davati hranu. Po pravilu, mačiće ne treba odvajati od majke bar prvih šest nedelja života, tokom kojih sisaju majčino mleko. Od pete nedelje im se može već davati druga vrsta hrane. Kada to kažemo, pre svega mislimo na komercijalno pripremljenu hranu u granulama, sosovima ili konzervama.

Ovo je važno da znate: Ishrana mačaka koje doje

hraniti macku petface

Frekvencija ishrane kod uobročene mačke kroz periode života

Ovaj način ishrane više pogoduje vlasnicima koji većim delom dana nisu u kući sa ljubimicom. On podrazumeva da se mačka navikne da hranu dobija u određenim delovima dana kada su vlasnici u kući, a da tokom dana nemaju na raspolaganju hranu.

  • Od 6. nedelje života

Četiri ili više manjih obroka ravnomerno raspoređenih tokom dana. Pri tome treba pratiti mačetovu težinu kako bi se pratio razvoj.

  • Od 12. nedelje života

Povećati količinu hrane u obrocima, a broj obroka smanjiti na 3 tokom dana.

  • Od 6. meseca života

Broj obroka se treba postepeno smanjiti na 2 tokom dana, najbolje ujutro i kasno posle podneva.

  • Od 3. do 11. godine života

Ove mačke treba hraniti u uobičajenom terminu 2 puta dnevno.

  • Posle 11. godine života

Sada je mačka u kategorijih seniora (starijih mačaka) pa je potrebno posavetovati se sa veterinarom kako o vrsti hrane, tako i količini i broju obroka tokom dana.

Uvek je neophodno voditi računa o kvalitetu i količinama hrane koja se daje ljubimici. Pazite da se mačka ne ugoji jer to nosi mnoštvo zdravstvenih problema. Izaberite hranu prema starosnom uzrastu, načinu i uslovima života ali individualnim potrebama svake mačke. Kod mačaka kod kojih se primenjuje ovaj način ishrane, neophodno je ukupnu dnevnu količinu hrane podeliti na odgovarajući broj obroka. Dnevne količine svake vrste i kategorije hrane se nalaze u tablicama koje su odštampane na pakovanjima hrane.

Ako vas muči ovo pitanje saznajte na: Ishrana starih mačaka

hraniti macku petface

Frekvencija ishrane kod ad libidum načina ishrane

Ovaj način ishrane se preporučuje vlasnicima koji veći dana provode u društvu sa mačkama. Sastoji se u tome da je mački hrana stalno u „ponudi“, a to podrazumeva da vlasnik češće dopunjuje posudu. Mačke koje se ovako hrane imaju između 6 i 15 dnevnih obroka i smatra se da je to najsličnije načinu njihove ishrane u prirodi. Pazite da se ukupna dnevna količina podeli na dovoljan broj obroka za mačku. Ovo je veoma važno kako ne bi došlo do preteranog gojenja mačke.

Ukoliko spadate u grupu vlasnika koji nisu u mogućnosti da obezbede veći broj malih dnevnih obroka svojoj ljubimici zbog odsustva, a ipak želite da joj obezbedite ovakav način ishrane, nabavite specijalne dozere. Radi se o posudama koje sadrže kontejnere sa hranom i koje periodično ispuštaju određenu količinu granula u posudu iz koje mačka jede. Kod jednostavnijih, mehaničkih dozera mačka šapom ili njuškom aktivira odgovarajući mehanizam koji ispušta odgovarajuću količinu hrane. Postoje i nešto sofisticiraniji koji preko tajmera u određeno vreme ispuštaju programiranu količinu hrane.

Kada govorimo o izrazito starim mačkama (posle 15. godine života) i onim koje zahtevaju poseban režim ishrane zbog nekih zdravstvenih problema, obavezno se posavetujte sa svojim veterinarom.

hraniti macku petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOGLEDAJTE šta sve vlasnici čine za svog psa koji boluje od TEŠKE BOLESTI!
Sledeći tekstNašao je bolesno i iscrpljeno mače, staro 9 meseci na PARKINGU!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime