Naslovna VESTI PSI I KOMARCI UBIJAJU, ZAR NE: Najbolja preventiva je sprečiti ujed komarca, a...

I KOMARCI UBIJAJU, ZAR NE: Najbolja preventiva je sprečiti ujed komarca, a VIDITE KAKO!

0
i komarci ubijaju petface

S obzirom da žive gotovo na čitavoj planeti, da ih ima preko 3.500 vrsta i da prenose veliki broj uzročnika veoma opasnih bolesti, komarci se smatraju najsmrtonosnijom životinjskom vrstom na svetu. Prenose veliki broj uzročnika koji izazivaju malariju, žutu groznicu, Denga groznicu, Zika virus, Virus Zapadnog Nila… Ljudi su ugroženi, ali u Evropi su najugroženiji psi. Kod pasa, komarci prenose dve nematode: manje opasnu Dirofilariju repens koja uzrokuje kožnu dirafilariozu i Dirofilariju immitis koja izaziva opasno oboljenje pod nazivom kardiovaskularna dirofilarioza. Među vlasnicima pasa poznata je i kao „bolest srčanog crva“.

Odrasli oblici Dirofilarije immitis parazitiraju u velikim krvnim sudovima kao što je plućna arterija koja povezuje pluća i srce i u desnom srcu pasa. Njihovo prisustvo izaziva ozbiljne srčane smetnje koje, ukoliko se pravovremeno ne leče, po pravilu izazivaju smrt obolelog psa. Larve parazita prenose upravo zaraženi komarci koji sami nikada ne oboljevaju. Prenose ih tokom uboda i sisanja krvi psa, jer prilikom uboda komarac u kožu ubacuje i supstancu koja sprečava koagulaciju krvi domaćina, a tako i larve koje žive u njemu. Zbog dugotrajnog razvojnog ciklusa parazita, prvi simptomi se najčešće pokazuju tek posle više meseci od trenutka zaražavanja. Zato se u preventivi ovog oboljenja preporučuje i godišnje testiranje na prisustvo neke od formi srčanog crva u organizmu pasa.

Nova istraživanje u Srbiji

Nova istraživanja govore da je u Srbiji bolest česta od severa do Niša, ali predviđa se da će uskoro cela teritorija biti ugrožena od oboljenja. Zato je zaštita koja podrazumeva kontinuiranu primenu preparata koji odbijaju komarce veoma važna u sprečavanju pojave ali i širenja bolesti srčanog crva. Advantix®  pored toga što ima odbijajuće dejstvo na komarce, deluje na ostale spoljašnje parazite koji napadaju pse kao što su krpelji, buve, pavaši, papadači i muve.

Kašalj, otežano disanje, smetnje u radu srca, gubitak apetita i težine, zamaranje i gubitak opšte kondicije su glavni simptomi koji ukazuju na probleme sa srcem. Prilikom utvrđivanja tačne dijagnoze prvo se utvrđuje da li postoje neki oblici srčanog crva u organizmu. Ukoliko su izraženi znaci srčanih smetnji potrebno je uraditi i specijalistički kardiološki pregled koji podrazumeva ultrazvuk srca i rendgen grudne duplje.

PROČITAJTE I:

SAVETI ZA NEGU OSETLJIVIH OČIJU PASA: Čistite predeo oko očiju i skraćujte dlaku!

Način lečenja zavisi od brojnih faktora. Na prvom mestu je potrebno stabilizovati pacijenta i primenjivati simptomatsku terapiju kako bi se ublažili ili eliminisali simptomi. Kada se radi o tretmanu odraslih oblika koji mogu da dostignu i dužinu od 30 cm moguća su dva načina lečenja. Prvi, tzv. „slow kill“ način podrazumeva korišćenje preparata koji postepeno ubijaju odrasle crve. Ovaj metod traje minimum 9 meseci i podrazumeva redovnu primenu lekova i kontrole kod veterinara. Drugi metod je kraći ali agresivniji. Primenjuju se lekovi koji ciljano ubijaju ženke crva kako bi se sprečilo dalje razmnožavanje. Ubijeni crvi mogu da zapuše krvne sudove i dovedu do prestanka rada srca i smrti ljubimca u toku sprovođenja terapije. Naravno, najbolja terapija je hirurško uklanjanje odraslih crva iz srca i olakšavanje rada ovog organa, ali se ovakva intervencija kod nas još uvek ne sprovodi.

Idealna prebivališta za komarce

Nisu samo obale reka, jezera i bara idealna prebivališta komaraca. Svaka, pa i najmanja vodena površina predstavlja potencijalni životni prostor u kome se komarci razmnožavaju. Posude za cveće na terasama i grobljima sa ustajalom vodom ili zaostale bare na ulicama posle većih kiša vrlo često predstavljaju prostor u kome se održava populacija komaraca. Radijus kretanja i način ishrane ovih krvopija predstavlja stalni izvor opasnosti pa bi bilo dobro da vlasnici pasa pored konkretne zaštite korišćenjem Advantix® ampula misle malo i na ove činjenice.

i komarci ubijaju petface

Sprečavanje kontakta komarca i psa predstavlja najbolji vid preventive. Advantix® pruža zaštitu tako što odbija komarce koji imaju nameru da ubodu psa i hrane se njegovom krvlju. Ovaj preparat, koji se nalazi se u malim ampulama, nanosi se na kožu ljubimca i ima sposobnost da se veoma brzo raširi po površini cele kože i pruža zaštitu do 4 nedelje.

Kao dodatni vid zaštite preporučuje se i preparat koji ubija mikrofilarije koje ipak budu unesene u organizam psa kojeg je ujeo zaražen komarac. Ovaj preparat se posebno preporučuje vlasnicima koji žive u predelima koji su više nastanjeni komarcima kao što su obale reka, jezera i bara. O ovom preparatu i načinom upotrebe se konsultujte sa svojim veterinarom.

Pre upotrebe detaljno proučiti upustvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na veterinarski lek posavetujte se sa veterinarom ili farmaceutom.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA TI SRCE PUKNE: Pas čeka svog preminulog prijatelja, ALI ON NE OTVARA! (VIDEO)
Sledeći tekstPOTRESNA PRIČA o tome kako su UNIŠTENI ŽIVOTI TRI PSA u Beogradu! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime