Naslovna VESTI 3,2, 1 i… neka igra sa ljubimcem počne – poboljšaće i njegovo...

3,2, 1 i… neka igra sa ljubimcem počne – poboljšaće i njegovo i vaše zdravlje!

0
igra sa ljubimcem petface

Najnovija istraživanja su pokazala da kućni ljubimci poboljšavaju psiho-fizičko stanje čoveka. Što se fizičkog aspekta tiče, ljubimci pozitivno utiču na život čoveka “uvlaćeči ga” u različite igre i sportove, “vodeći ga” u šetnje – čime se održava određena fizička aktivnost.

Sve životinje vole da se igraju, ali na različite načine. Za početak, evo jedne bitne napomene: Budite pažljivi sa njihovim igračkama. Svoju igračku psi i mačke doživljavaju kao plen i mogu da postanu vrlo posesivni kako bi je “odbranili”.

Pročitajte još:
Ljubimac u epizodi – jurim svoj rep!

Ako želite da igra sa ljubimcem bude IGRA, prvo se obratite vašem ljubimcu i tražite mu da vam vrati igračku. Ako on to učini, preuzmite je i krenite u zajedničku igru. Međutim, ako vam igračku ne vrati, ostavite ga na miru, jer morate da prihvatite da ljubimac nije uvek raspoložen za igru.

Što se mačaka tiče, one su prirodni lovci i uživaju u igrama ovog tipa. Mačkama koje žive u kućnim uslovima naročito nedostaju lov i aktivnost, tako da je veoma važno da igra sa ljubimcem ide u ovom pravcu. Sa mačkom se možete igrati tako da one jure nekakav predmet, igračku poput miša, lopticu sa percetom ili igračkicu zakačenu na kraj konopca. Par puta dnevno ovakve aktivnosti i vi i vaša ljubimica će te se osećati bolje a i bliskije.

igra sa ljubimcem petface

Što se pasa tiče, kod njih je izbor igara nešto veći, što zbog kontakta sa vlasnikom, što zbog toga što nisu isključivo vezane za kućne uslove. Psi vole igre u kojima vam donose neki predmet, dok ga vi bacate, uživaju u zajedničkim šetnjama, u igranju žmurke, tako što se skrivate, dok vas on traži. Problem je samo što takva igra sa ljubimcem neće dugo trajati, jer psi imaju veoma razvijeno čulo mirisa, i gotovo odmah će vas pronaći.

Dosada može biti izvor različitih problema u ponašanju pa i zdravlju vašeg ljubimca, a za to različite igrice i zadaci mogu biti rešenje. Može se početi od najobičnije igre skrivanja granula hrane ili neke grickalice pod gomilom lišća, iza neke komode ili ispod fotelje. Pas će ih tražiti, rešavati “zagonetku” odakle dopire privlačni miris, a sve je to pravi džoging za mozak psa.

Pročitajte još:
Zašto je pas idealan kućni ljubimac?

Deo igre i zajedničkih aktivnosti je nagrada – pohvala ili poslastica – nemojte to zaboraviti.

A zašto su ove igrice i šetnje dobre za vas? Kretanje umesto fotelje, novi kontakti za vreme šetnje i osmeh dok ga gledate kako vas traži su neki od pozitivnih stimulusa za vaš organizam, a posledice su – manja kilaža, manja mogućnost razboljevanja od niza hroničnih bolesti, veći osećaj sreće..

Uostalom, “poslušajte” ljubimce – oni vas neretko pozovu na igru baš u trenutku koji je i vama potreban 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIJATELJSTVO BEZ GRANICA: Ovaj mačak je tešio kravu u poslednjim satima njenog života!
Sledeći tekstReakcija ženke koja je upravo udomljena – SRUŠILA INTERNET!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime