Naslovna VESTI MAČKE BRIGE RODITELJA: Kako naučiti dete da MACA nije igračka?

BRIGE RODITELJA: Kako naučiti dete da MACA nije igračka?

0
igračka petface

Da maca nije igračka – treba da znamo svi – i mi, ali i naš mališani! Ona je naša najbolja prijateljica, naša uteha, sreća, a igra sa njom može biti korisna za OBOJE! Ako decu naučite kako će se pravilno ophoditi prema maci, pobrinućete se za sigurnost oboje.

DOKAZANO: Deca koja odrastaju uz pse su sposobnija i odgovornija!

Ovo nije tako jednostavno, jer je skroz razumljivo da mališan bude van sebe od sreće i uzbuđenja zbog dolaska mačke u kuću. Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da maca prvi put uđe u dom u kome nema ljudi koji će je odmah „gnjaviti“. Tako će se ona lakše prilagoditi svom novom, tolpom i omiljenom mestu za život!

igračka petface

Što se tiče starosne granice, stručnjaci kažu da deca mlađa od šest godina ne treba da dižu macu, jer su kosti mačića još uvek relativno mekane i krhke, a preterano entuzijastičan zagrljaj deteta lako bi mogao izazvati frakturu.

Mačke i deca – 1000 puta DA!

Mačići, koji neće moći dugo odolevati pozivu na igru, obično će se bolje slagati sa decom nego starija, nezavisna mačka koja je već stvorila određene navike. Uprkos tome, svom detetu nastojte da što bolje objasnite da mače mogu lako povrediti, da ga treba ostaviti na miru da spava kad je umoran, i da njegov rep nije igračka.

Obzirom da je mačija narav znatno drugačija od naše, bilo bi korisno humanizovati mačku dok postavljate pravila ponašanja za malo dete. Na primer, „Znaš li kako se ljutiš kad si umoran? Pa, mače se isto oseća, pa ćemo ga neko vreme ostaviti na miru da se naspava, a ti ćeš se kasnije igrati s njim.“

Ako su deca starija, uključite ih u aspekte brige o mački, što će im pružiti osećaj ponosa odgovornosti, ali budno pazite na dobrobit svoje mačke i nemojte svu brigu o njoj prepustiti deci – umesto toga, preuzmite ulogu nadzornika.

Uz male igrice, dosta strpljenja i pravilnog vaspitanja – vaša maca i mališan će postati najbolji prijatelj dugi niz godina!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMogao je da izabere bilo kog ljubimca, odlučio se za staru gojaznu mačku
Sledeći tekstOstavljena kolica, a u kolicima – napušteni morski prasići!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime