Naslovna VESTI PSI IMATE POLARNOG PSA? Evo kako da mu OLAKŠATE letnje vrućine!

IMATE POLARNOG PSA? Evo kako da mu OLAKŠATE letnje vrućine!

0

Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima leto i visoke temperature doživljavaju kao pakao. Većina polarnih rasa pasa koje žive u našim krajevima u osnovi je adaptirana na kontinentalnu klimu i sa letnjim žegama se sasvim uspešno bori. To, međutim, ne znači da tokom letnjih žaropeka ne bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njihovom rashlađivanju.

Vlasnici koji u domu imaju polarne pse uglavnom su saglasni da iako im je zima u genima, sasvim dobro izlaze na kraj i sa balkanskim žegama. Doduše, niko ne dovodi pod sumnju da ovim rasama vrućina nije idealna sredina i da u njoj ne uživaju.

OVAJ LEPOTAN PONOVO TRČI: Ovaj pas je smršao neverovatnih 20 kilograma! (VIDEO)

Tokom boravka napolju polarni psi imaju običaj da kopaju rupe, tragaju za vlažnim mestima, kao i da biraju debelu hladovinu za predah. U najtoplijem delu dana skloni su lenjosti i dremki, da bi sa dolaskom večeri i blažim osveženjem već bili spremni za akciju na otvorenom.

Kako je reč o aktivnim psima kojima su potrebne kilometarske šetnje, pravo vreme za izlazak napolje jeste rano jutro. Ponašanje vašeg ljubimca u to vreme neće se razlikovati ni po čemu u odnosu na druge delove godine, navodi Petmagazine.

ODANOST DO KRAJA: Pas proveo 11 sati u vodi kako bi SPASIO VLASNIKA! (FOTO)

Letnja iskušenja kojim su izloženi polarni psi stručnjaci ne razlikuju drastično u odnosu na probleme koji u vreme vrućina tište ostale pse, naročito dugodlake.

Njihovi saveti svode se na izbegavanje šetnji u vreme najviših dnevnih temperatura, kao i obezbeđivanje dovoljne količine sveže vode, koja mora uvek da bude pred očima ljubimca.

Kako je reč o psima izuzetno visoke inteligencije i pronicljivosti, ne treba imati nikakve sumnje da će učiniti sve da pronađu način da se rashlade i osveže, bez obzira koliko im vremenske prilike bile neprijatne. Većina ljubimaca ovih pasmina u letnjim danima voli osveženja vodom, pa blaga kupanja sigurno neće biti na odmet.

Među najvažnijim savetima za letnje dane su i preporuke vezane za ishranu. Dežurna je preporuka da pokušate da im pronađete pravu količinu i tajming hranjenja. Nemojte da se čudite ako se haskiji ili malamuti u danima žege sami opredele za dijetu i prorede uobičajene obroke. Polarni psi obično nisu preterano proždrljivi i sami znaju da procene koja količina hrane im je potrebna.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: petmagazine  FOTO: unsplash

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAUČNICI UPOZORAVAJU: Bitka za spas pandi škodi drugim sisarima!
Sledeći tekstŽena koja je SPASILA MALO MAČE šokirala se kada je saznala šta je zapravo udomila! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime