Naslovna VESTI PSI PODRŽI INICIJATIVU: „Dozvolite nam da HRANIMO I POSTAVLJAMO KUĆICE za napuštene“!

PODRŽI INICIJATIVU: „Dozvolite nam da HRANIMO I POSTAVLJAMO KUĆICE za napuštene“!

3
Incijativu petface

Devet novosadskih organizacija pokrenulo je Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa u vezi sa problemom napuštenih životinja.

Kako se navodi u saopštenju, ekstremno niske i visoke temperature aktuelizuju problem dobrobiti gradskih pasa i mačaka i neusklađenost  gradskih odluka sa zakonima. Naime, “Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada” izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok “Odlukom o uređenju grada Novog Sada” nije regulisano postavljanje kućica.

OVO JE NOVI SAD: Grad u kome pojedinci pomažu napuštenim psima, a zbog toga mogu biti KAŽNJENI!

Incijativu petface

– Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. Mnogi gradovi su ovih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je  zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava, kaže se u saopštenju pokretača ove inicijative.

SRAMOTA U NOVOM SADU: Ukoliko nahranite psa ili mačku na ulici, dobićete KAZNU!

Osim izmena dve gorenavedene Odluke, Incijativa predlaže i dopunu “Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Novog Sada” uvođenjem staratelja napuštenih kućnih ljubimaca. Staratelj je fizičko lice koje na dobrovoljnoj bazi napuštenim psima  i mačkama u kraju grada u kojem živi i/ili radi obezbeđuje ishranu i koje kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji koju svojim aktvnostima pokriva.

Incijativu petface

Incijativu smatramo dobrom, jer bi ova dopuna pomogla da se građani i građanke koji su već angažovani i svojevoljno brinu o gradskim psima i mačkama uvedu u sistem, te svojim angažovanjem i pružanjem informacija pomognu JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad da što kvalitetnije vrši poslove zoohigijene na teritoriji Grada. Staratelji se smatraju značajnom komponentom kontrole nad napuštenim životinjama koje se nalaze na javnim površinama grada, poručuje se u saopštenju. 

Tekst inicijative možete pogledati OVDE.

INICIJATIVU su pokrenule i potpisale organizacije: HMM.., Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, udruženje “Omladinski centar CK 13” i Novosadska biciklistička inicijativa.

 

Izvor: www.mojnovisad.com

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst„MOJ DEBELI, UZ TEBE SAM“: Marija Šerifović emotivnom porukom uz svog bolesnog psa!
Sledeći tekstSVAKA ČAST: Slučajni prolaznik skinuo svoju jaknu i pokrio smrznutu kucu! (VIDEO)

3 KOMENTARA

  1. Ne vidim u čemu je greh da se pomogne napuštenom biću ?!? Naprotiv, po humanosti to bi trebalo da bude dobar i ljudski čin. Ne znam tko je uveo takvu uredbu, no gde god da jest, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj …..nije u redu. Znam da ima svugde dobrih ljudi i da će većina da podrži moju tvrdnju. Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime