Naslovna PETOPEDIJA PSI Irski seter

Irski seter

0

IME Irski seter (Irish setter)
PREZIME ptičar
NADIMAK Big red
VISINA ženka i mužjak od 61 do 71 cm
TEŽINA ženka i mužjak 25 do 34 kg
POREKLO Irska
BOJA crvena, crveno-bela
ŽIVOTNI VEK 11-15 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV srdačan, osetljiv, energičan

Predstavlja jednu od tri najstarije rase setera, koja datira iz 18. veka. Nastao je ukrštanjem irskog vodenog španijela, španskog pointera, gordon i engleskog setera, što se vidi po upiranju za vreme lova. Edvard Laverak je čovek za koga se vezuje nastanak savremenog irskog setera. On je celog života usavršavao irskog i engleskog setera, tako da iako ova rasa vodi poreklo iz Irske, postala je veoma popularna u viktorijanskoj Engleskoj. Tu je ova rasa korišćena za traganje na velikim i otvorenim prostorima, budući da ja poznata zbog svojih radnih osobina.

Izgled
Sportski izgled sa ovalnom lobanjom, izraženim potiljkom i dugačkom, skoro četvrtastom njuškom. Nežan pogled sa tamno braon očima. Rep je srednje dugačak i ukrašen zastavicom, snažan u osnovi i stanjuje se prema vrhu. Grudi su izuzetno jake i duboke, iako sa prednje strane izgledaju usko.

Karakter i nega
Srdačan je i osetljiv pas, najpopularniji i verovatno najdobroćudniji od svih setera. Iako poseduje izuzetne lovačke sposobnosti kako u ravnici, tako i u močvarama, ipak predstavlja umiljatog kućnog ljubimca. Dobar je sa decom, ali i sa drugim životinjama sa kojima dolazi u kontakt, a naročito sa konjima. Zbog svoje blage naravi, nikako ne predstavlja dobar izbor za psa čuvara.
Njegova obuka nije uvek jednostavna, posebno ako se ima u vidu da ga treba prevaspitati da bude pas za društvo. Neophodno mu je dosta fizičke aktivnosti, jer poseduje ogromnu količinu energije. Pored dosta istrčavanja po ravnicama, potrebno mu je svakodnveno četkanje, zbog resastog krzna koje je duže oko nogu. Može da se navikne na život u gradu, ali biće daleko srećniji na selu, gde ima slobodnije kretanje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPosavski gonič
Sledeći tekstAljaski malamut

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime