Naslovna GLODARI ČINČILA Ishrana činčile

Ishrana činčile

2
ishrana petface
petopedija_hrana_za_cincile_5
Činčile za vreme ručka

Činčile su biljojedi, tako da hrana koju jedu, mora da sadrži veliku količinu sirovih vlakana – celulozu, da bi se proces varenja odvijao nesmetano. Osnovni sastojci hrane za činčile su belančevine, ugljeni hidrati, masti, sirova vlakna i vitamini.  

Dobar izvor belančevina za činčile je seno lucerke, a najviše sirovih vlakana nalazi baš u kvalitetnom senu. Ishrana činčila je veoma jednostavna, a sastoji se od gotove hrane, briketa (peleta), sena i vode. Činčile se hrane uveče i jedna činčila bi trebalo da dobije otprilike oko 20 g briketirane hrane i šaku kvalitetnog sena.

Veoma je važno da se činčile hrane u isto vreme i samo gotovom hranom koja je namenjena isključivo njima, odnosno ne može im se davati hrana namenjena drugim životinjama (na primer za kuniće). Seno koje se koristi u ishrani ne sme biti sveže, preciznije – sveže pokošeno seno se ne daje činčilama. Seno mora dobro da odstoji i daje se tek posle 5 meseci. Zato je najsigurnije davati činčili gotovo seno koje je namenjeno kućnim ljubimcima. Dnevna porcija sena je oko 30 g. Osim gotove hrane i sena, činčilama se mogu davati i poslastice kao što su suvo grožđe, malo sušene jabuke ili šargarepe. Količine su veoma male – nekoliko zrna suvog grožđa ili komadić jabuke ili šargarepe, a daju se samo jednom ili dvaput nedeljno.

2 KOMENTARA

  1. Osim standardne sive i bele boje, krzno cincile moze biti i crno ili bez zahvaljujuci uzgoju mutanata. Na svetskom trzistu, krzno cincile je trece po skupocenosti ali i jedinstveno po tome sto se dobija uzgojem na farmama.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.