Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Ishrana mačaka koje doje

Ishrana mačaka koje doje

1
macke doje
petopedija_hrana_macke_koje_doje_1
Dojenje mačića

Potrebe u ishrani smacnih mačaka su dosta drugačije od ostalih mačaka. Imajući u vidu da je mleko jedina hrana novorođenih mačića i da putem njega zadovoljavaju sve prehrambene potrebe jasno je da je i majkama potrebno obezbediti nešto bogatiju ushranu. Mačkama koje doje je potrebna dodatna količina proteina i energije koja će im pomoći da prođu kroz ovaj stresan period.

Kao i kod ishrane smacnih maca, macama koje doje treba obezbediti hrane onoliko “koliko ona hoće”. Hrana treba da bude koncentrisana tako da mačka putem manje količine hrane unosi sve što joj je potrebno. Za vreme dojenja, hrana treba da joj bude dostupna i preko noći.

Preporučuje se upotreba suve, granulirane hrane jer ona sadrži sve neophodne sastojke. Imajući u vidu da na tržištu nema hrane koja je specjalno formulisana za mačke koje doje dobro je da se koristi hrana koja je formulisana za mačiće. Potrebe za kalorijama kod mačke koja doji zavise i od broja mačića u njenoj utrobi, a ovi činioci utiču i na količinu mleka koje stvara. Do kraja pete ili šeste nedelje posle porođaja, količina hrane koju troše mačka i mačići može da bude i tri puta veća od one potrebne normalnoj odrasloj mački. Majku treba hraniti većim količinama dok god mačići ne prestanu da sisaju, a onda joj postupno smanjiti količine dok se ne vrati na normalne obroke. Mačići, da podsetimo, počnu da jedu čvrstu hranu oko četvrte nedelje, a sa sisanjem definitivno prestaju do osme nedelje starosti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana morskih prasića
Sledeći tekstIshrana akvarijumskih ribica

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime