Naslovna MAČKE ISHRANA Ishrana mačaka koje su u „godinama“ – sve što niste znali!

Ishrana mačaka koje su u „godinama“ – sve što niste znali!

2
ishrana mačaka u godinama

Ishrana mačaka “u godinama”, tačnije odraslih mačaka, treba da bude u skladu sa potrebama njihovog ogranizma. Odgovor na pitanje: kakva treba da bude ishrana mačaka “u godinama”, se sam nameće u činjenici da su mačke isključivi mesojedi.
Organizam odrasle mačke ima ozbiljnije zahteve i metaboličke sposobnosti od organizma mačeta, tako da ishrana mačaka “u godinama” mora da se bazira na ovoj činjenici. Uvek je dobro znati koji su to tačno sastojci koji su im potrebni, kako kroz nekoliko meseci ne biste imali previše ugojenog ili neuhranjenog ljubimca.

Ishrana mačaka “u godinama” podrazumeva pre svega fazu održavanja. Kako bi se zadovoljile specifične potrebe individualne životinje, potrebno joj je osigurati potrebnu količinu i tačnu uravnoteženost energije i esencijalnih hranljivih materija u količini hrane, ili kombinaciji različitih vrsta hrane, koju će mačka zaista i konzumirati.
Ishrana mačaka zasnovana isključivo na mesu, koja je tipično bogata belančevinama i siromašna ugljenim hidratima, razvila je nekoliko aspekata mačijeg metabolizma. Osim toga, mačke imaju prehrambene potrebe za nekoliko hranljivih materija koje možemo pronaći u značajnim količinama samo u životinjskim tkivima, uključujući taurin, prirodno oblikovani vitamin A i arahidonsku kiselinu. Zato se mačke smatraju isključivim mesojedima i pravilna ishrana mačaka mora da se vodi ovom činjenicom.

Mačke imaju sposobnost regulacije svog unosa energije iz dana u dan, pa osim ako ne vode izrazito sedelački život, one će normalno prilagoditi količinu hrane kako bi postigle tačnu ravnotežu. Studije su pokazale da, kad im je omogućen stalan pristup hrani, mačke radije jedu manje, ali češće preko celog dana i noći. Većina se mačaka, ipak, lako privikne na rasporede hranjenja koje uvode njihovi vlasnici.

Obično, ishrana mačaka podrazumeva hranjenje mačke dvaput dnevno.

Kada kažemo ishrana mačaka mislimo na kvalitetnu gotovu hranu, koja ima uravnotežen odnos mineralnih materija – kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma i natrijuma, koje pomažu u održavanju zdravlja urinarnog trakta mačke. Nutritivne potrebe odraslih mačaka su izračunate na osnovu njihove telesne težine i prevedene na uputstvima za hranjenje, koja se nalaze na pakovanjima gotove hrane. Tih uputstava bi se trebalo pridržavati, kada je ishrana mačaka u „godinama” u pitanju, kako bi se sprečilo prekomerno ili nedovoljno hranjenje, ali ih i individualno prilagoditi potrebama mačke, u zavisnosti od stepena njene aktivnosti.

Mačke su pored svega već navedenog i vrlo probirljive. Vrlo često posle izvesnog vremena odbijaju hranu koju su sa velikim uživanjem jele. To znači da im je potrebno obezbediti raznovrsniju hranu a to se teško postiže kućnim spremanjem hrane. Pored toga, hrana ne sme biti stara ili previše hladna, jer one vole hranu koja ima telesnu temperaturu što znači između 35 i 38 stepeni Celzijusa.
Svakako bi trebalo da vam bude jasno da se briga o mački, koja svima deluje kao veoma samostalna životinja, ipak ne može svesti na činiju mleka i parče ribe dnevno. Ukoliko malo bolje razmislite i poslušate savete stručnjaka, njen život biće mnogo zdraviji i veseliji ukoliko se hrani gotovom hranom, a vas će to poštedeti dodatne brige i uštedeti vam mnogo para.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKavezi za papagaje: Kakvi kavezi za papagaje postoje?
Sledeći tekstPumpa za akvarijum: Čemu služi pumpa za akvarijum?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime