Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET TASTE OF THE WILD: 10 zapovesti kada je u pitanju pravilna ishrana...

TASTE OF THE WILD: 10 zapovesti kada je u pitanju pravilna ishrana pasa!

0
ishrana pasa petface

Kada je ishrana pasa u pitanju, reklo bi se da je sve na ovu temu već odavno rečeno. Ipak, ako imamo u vidu da gojaznost uzima maha i kada su naši ljubimci u pitanju, i ako uzmemo u obzir sve veći broj bolesti pasa koje su uzrokovane nepravilnom ishranom, nameće se zaključak da je ova tema i dalje aktuelna i da je potrebno s vremena na vreme podsetiti se osnovnih zakonitosti pravilne ishrane.

Doktor Rodžer Volter, koji je profesor na Veterinarskom fakultetu u Alforti, u Francuskoj  utvrdio je „Deset zapovesti” kada je pravilna ishrana pasa u pitanju. Ovih deset pravila će pomoći vlasnicima pasa da izbegnu greške koje se odnose na praktične aspekte ishrane pasa.

Pročitajte još: Taste of the Wild je savršen izbor za pse malih rasa zbog specifičnih zahteva koje oni imaju u ishrani!

1. Obezbedite mnogo vode za piće!

Nema spora oko toga da sveža pijaća voda ljubimcu mora biti na raspolaganju 24 časa dnevno. Nije naodmet znati da prosečna potreba za vodom kod psa iznosi 60 ml po kilogramu telesne mase. Ipak, ovo se može uzeti samo kao orijentir, jer je ova količina mnogo veća ukoliko posmatramo kategorije kao što su štenci ili kuje u laktaciji. Takođe, ne smemo zaboraviti na povećane potrebe za tečnošću tokom letnjih dana.

pravilna ishrana petface

2. U slučaju promene hrane, neophodno je da to bude postepeni prelazak, a ne da ljubimac odjednom pređe na potpuno novu hranu!

Postepeno uvođenje omogućava da se apetit i metabolizam mogu pravilno prilagoditi. Stručnjaci iz kompanije Taste of the Wild preporučuju da ovaj period tranzicije traje od 7 do 10 dana, jer je taj vremenski period i više nego dovoljan da se izbegnu potencijalne probavne smetnje kod osetljivih životinja. Postupak primenjujte tako što ćete dodavati malu količinu nove hrane, istovremeno smanjujući količinu hrane koju vaš ljubimac već konzumira, i to sve dok prelazake ne bude u potpunosti završen.

3. Održavajte ritam ishrane!

Imajte u vidu da vaši ljubimci vole rutinu. Nije iznenađnenje da će oni biti najsrećniji onda kada jedu istu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vreme i na istom mestu. Broj obroka zavisi starosti psa. Kada su manji, psi jedu češće, a kada pređu u odraslo doba dovoljan im je i jedan obrok dnevno.

Pročitajte još: ISTRAŽIVALI SMO: 7 stvari koje mačke najviše mrze!

4. Kontrolišite količinu pojedene hrane u skladu sa uzrastom ljubimca i njegovim energetskim potrebama!

Veličina obroka je zasnovana na dnevnim energetskim potrebama organizma i brojem kalorija sadržanih u hrani. Kontrola unetih kalorija je potrebna kako bi se izbegla gojaznost. Neophodno je imati u vidu i fizičku aktivnost psa, budući da unos kalorija ne bi smeo da bude veći od potrošnje istih.

5. Obezbedite balansiranu ishranu!

Kao što uvek naglašavamo, ključno je da svi neophodni hranljivi sastojci budu prisutni i to u odgovarajućem odnosu.

pravilna ishrana petface

6. Birajte hranu pažljivo

Kada birate hranu neophodno je da kao kriterijume za izbor uzmete sledeće faktore: 1) starost psa (štene, odrastao, star),

2) nivo fizičke i fiziološke aktivnosti (aktivan pas, sportski, pas za odgoj),

3) veličina psa (veliki, srednji, mali)

Pročitajte još: TASTE OF THE WILD: Hrana bez žitarica za savršeno zdravlje vaših ljubimaca!

7. Hranite psa pravilno!

Pored kvaliteta hrane, podjednako je bitan i način na koji hranite svog psa. Sledite uputstva koja je proizvođač istakao na pakovanju. Naravno, ne treba ni slepo pratiti ova pravila, ako primetite da vaš ljubimac ima veće ili manje potrebe od onih istaknutih na pakovanju. 

8. Obezbedite neophodnu higijenu!

Otvorene konzerve treba čuvati na suvom i hladnom mestu. Ovo važi i za svu svežu ili odmrznutu hranu. U slučaju da se radi o džakovima suve hrane, neophodno je da ih pravilno zatvorite nakon šte vašem ljubimcu dali obrok. Vodite računa i o hrani koja je ostala u činiji, odnosno o onom delu obroka koji vaš ljubimac nije pojeo.

9. Vodite evidenciju.

Potrebno je pratiti kako vaš ljubimac reaguje na ishranu ili eventualne promene koje uvodite. Obratite pažnju na težinu psa illi na eventualne promene u težini psa, na kvalitet njegove dlake, zuba ili na sveukupno ponašanje.

pravilna ishrana petface

10. Ne libite se da konsultujete veterinara!

Ne ustručavajte se da konsultujete stručno lice ukoliko pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini. Takođe, pomoć veterinara je potrebna i ukoliko ljubimac pati od zatvora ili učestalih dijareja. Sve ove promene mogu biti simptomi različitih bolesti. Stoga, od ključnog je značaja da izabranog veterinara kontaktirate čim uočite bilo koju promenu.

Pročitajte još: TASTE OF THE WILD: Kombinacija mesa divljih ptica namenjena je ukusu i najprobirljivijih pasa!

Kada je u pitanju izbor konkretnog proizvođača, sa hranom Taste of the Wild nećete pogrešiti. Naime, u pitanju je hrana koja je prema svim eminentnim svetskim sajtovima koji se bave ocenom komercijalne hrane za ljubimce pobrala najveće ocene. U pitanju je hrana koja je proizvedena bez žitarica, što je posebno značajno kada znamo da u porastu broj ljubimaca kod kojih je zabeležena intolerancija na gluten. Dalje, ova hrana je proizvedena od najkvalitetnijih komada mesa. U pitanju su meso divljih ptica, jagnjeta, srne, divlje svinje, lososa i njihovih različitih kombinacija. Tome moramo dodati i najkvalitetnije voće i povrće, koje je uvršćeno u sastav ove hrane kako bi doprinelo opštem zdravlju i imunitetu ljubimca.pravilna ishrana taste of the wild  petface

Ukoliko se pridržavate ovih 10 zapovesti i uz hranu Taste of the Wild – za vašeg ljubimca nema nikakve brige.

Prethodni tekstKako pripremiti psa na dolazak bebe?
Sledeći tekst„Svom psu možete reći sve…OSIM ZBOGOM“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime