Naslovna PETOPEDIJA PSI IZLOŽBE PASA: Istorijat i savremene izložbe pasa!

IZLOŽBE PASA: Istorijat i savremene izložbe pasa!

0
izložbe pasa istorija petface

Izložbe pasa su na početku svoje istorije bili mali događaji, održavani u engleskim pabovima prvom polovinom 19. veka. Tadašnje izložbe pasa nimalo nisu ličile na današnje, jer su pravila bila krajnje rastegljiva, a akcenat je bio stavljen na upotrebnu vrednost pasa. Prva zvanična izložba pasa održana je u Londonu 1859. godine. Nepunih 20 godina kasnije, 1876 godine, na drugoj strani okeana, u hotelu Vestminster u Njujorku okupila se grupa džentlmena kako bi  podelila priče o svojim uspesima u lovu i o dostignućima njihovih pasa. Vremenom su formirali klub i nazvali ga po svom omiljenom hotelu: Vestminstersko kinološko društvo. Upravo iz ovog kinološkog društva potekla je i najpopularnija ali i najznačajnija kinološka izložba na svetu – Vestminsterska izložba pasa, koja se i dan danas održava i predstavlja neprikosnovenu izložbu među odgajivačima pasa. Najcenjenija nagrada u kinološkom svetu je ,,Najbolji u Vestminsteru”, koja je ustanovljena 1907. godine. Od tada, pa do danas najveći broj nagrada, ukupno 44,  odneli su psi iz grupe terijera.

Vrste izložbi

Postoje tri osnovne vrste izložbe pasa: izložbe svih rasa, specijalizovane izložbe pasa i izložbe po grupama.

 Pročitajte još: Lična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

Na izložbama svih rasa, kao što im i samo ime kaže, takmiče se psi različitih rasa. Na specijalizovanim izložbama takmiče se psi određene rase, kao na primer, izložba retrivera ili izložba buldoga. Grupne izložbe pasa se odnose na pse koji pripadaju jednoj od deset grupa po standardima Međunarodnog kinološkog saveza.

petopedija-izlozbe-pasa-2
Pas na izložbi

Na svakoj izložbi psi su podeljeni u osam razreda, u zavisnosti od starosti. Prvi razred je bebi razred gde se takmiče štenci uzrasta od tri do šest meseci. Poslednji, osmi razred je razred pasa veterana koji su stariji od osam godina. Na izložbama se mužjaci i ženke takmiče odvojeno. Mužjaci ne smeju biti kastrirani ili sa manama na testisima, a ženke ne smeju biti u teranju ili skotne.

Priprema za izložbe pasa:
Ukoliko želite da svog psa vodite na izložbu, sa pripremama morate početi još dok je štene. Na svakoj izložbi on mora da ima savršene manire i mora da bude potpuno poslušan. Osim toga, pas mora biti potpuno zdrav, ne sme pokazivati znake uznemirenosti, a u društvu drugih pasa i ljudi mora se dobro ponašati i ne sme biti agresivan. Vaš pas mora biti uredno vakcinisan pre svega protiv besnila, očišćen od crevnih i spoljašnjih parazita.

Prisustvo buva na psu znači neminovnu diskvalifikaciju sa izložbe pasa. Sa učenjem poslušnosti počnite odmah čim pas stigne u vaš dom. Možete se obratiti i stručnim dreserima koji uče psa kako da se odnosi prema vlasniku, ali i vlasnika prema psu. Psa od najranijih dana navikavajte na zvukove različite jačine tako što ćete ga voditi na razna mesta. Kod kuće slobodno zapljeskajte rukama kada vas posluša da bi se privikao na pljesak publike na izložbi. Radite sa svojim psom svaki dan. Ponekad su potrebni meseci, pa čak i godine da bi se postigli vrhunski rezultati na izložbama. Izgled psa je nešto što će sudije prvo primetiti. Ukoliko ne želite sami da se oprobate u uređivanju vašeg ljubimca, obratite se kvalifikovanim salonima za uređivanje ljubimaca za izložbe pasa.

petopedija-izlozbe-pasa-3
Kuca pozira

Pre odlaska na određeni izložbu dobro proučite pravila koje ta izložba zahteva. Kako biste vi i vaš četvoronožni prijatelj uopšte otišli na izložbu morate biti registrovani kao vlasnik u Kinološkom savezu.

 

Dokumenta koja morate poneti sa sobom na izložbu su rodoslov psa, radna knjižica koju dobijate uz rodoslov i potvrde da je pas čipovan i da je primio sve neohodne vakcine. Za sve dodatne informacije, uvek se možete obratiti kinološkom udruženju ukoliko postoji u vašem gradu ili Kinološkom savezu Republike Srbije.

Pročitajte još: Nega kože i dlake kod pasa!

Uloga izložbi i sudija
Registrovani kinološki sudija ocenjuje pse koji su se prijavili na izložbu. Nije lako objasniti i opisati kako sudija donosi odluke o ocenama. Možda je najjednostavnije reći da sudije ocenjuju pse prema tome koliko su oni blizu njihovom shvatanju ,,idealnog psa’’ opisanog po zvaničnim standardima. Gleda se sve, počevši od zuba, očiju, građe tela i kvaliteta dlake, pa do toga kako se pas kreće. Standard opisuje karakteristike koje dozvoljavaju rasi da izvršava funkciju za koju je i uzgajana. Ovi standardi se odnose kako na izgled, tako i na karakter psa. Zahvaljujući ovakvim poređenjima, uočiće se dobre odlike pasa i poželjne osobine. To može pomoći pri planiranju novih legla i popravljanju ili održavanju odlika postojećih rasa.

Ukoliko želite da svog psa vodite na izložbe pasa, dobro pripremite vašeg ljubimca, ali i sebe, jer konkurencija je velika, naročito u inostranstvu gde se kinološka pravila veoma striktno primenjuju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠta je zapravo predenje mačaka?
Sledeći tekstJorkširski terijer je najpopularniji kućni ljubimac?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime