Naslovna VESTI PSI ŠTA RADITI: Evo šta treba da uradite kada vam UGINE kućni ljubimac!

ŠTA RADITI: Evo šta treba da uradite kada vam UGINE kućni ljubimac!

2
kada vam ugine petface
Foto: Wikipedia

Kada se dogodi taj trenutak, da ostanete bez svog kućnog ljubimca, budite uz njega i kada odlazi i učinite sve kako biste njegov odlazak pripremili i realizovali na najbolji mogući način. Šta raditi i kome se javiti kada ugine kućni ljubimac, ta pitanja prva padnu na pamet vlasnicima nakon početnog šoka. Kako najbezbednije ukloniti leš svog ljubimca jeste pitanje koje svakog vlasnika čeka.

Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd“, kao komunalno preduzeće, zaduženo je za održavanje komunalnog reda u prestonici, a to, pored ostalog, predstavlja i uklanjanje leševa uginulih životinja, kako sa javnih površina, tako i leševa kućnih ljubimaca (po određenom cenovniku).

-U slučaju  uginuća kućnih ljubimaca vlasnici bi trebalo da kontaktiraju naše preduzeće, kako bi preuzeli njihovog uginulog kućnog ljubimca ili u slučajevima uginuća Veterinarsku inspekciju (Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede) ili najbližu Veterinarsku stanicu. Samoinicijativno sahranjivanje uginulih ljubimaca može ugroziti javno zdravlje ljudi i životinja, jer se širenjem otpada putem podzemnih voda mogu izazvati zaraze. Zakopavanje leševa na taj način u suprotnosti je sa higijenskim, veterinarskim i sanitarnim pravilima, navodi Maja Jagodić PR Veterine Beograd.

kada vam ugine petface

S obzirom na to da se vlasnici jako retko odlučuju na obdukciju, kako bi se utvrdilo od čega je ljubimac uginuo, veoma mali broj vlasnika zna zašto je nastupila smrt ljubimca. Veoma je opasno ukoliko je ljubimac uginuo usled neke zarazne bolesti, a vi ste na sebe preuzeli posao sahranjivanja psa.

-Uklanjanja leševa uginulih životinja od zaraznih bolesti je drugačije u tom smislu, što se mesto uginuća dezinfikuje, leš uginule životinje odvojeno se transportuje do hladnjače, gde se takođe odvojeno odlaže, a u međuvremenu se obaveštava i Republička veterinarska inspekcija, koja preduzima određene mere, ističe Jagodić.

JUTROS U ČAČKU: Udario psa kolima i otišao ne osvrnuvši se!

Vlasnici pasa u Beogradu, nakon uginuća svog ljubimca pribegavaju različitim metodama uklanjanja leša svog prijatelja. Najčešći način je zakopavanje ljubimaca na nekim od javnih površina, a veoma popularna mesta za tu aktivnost su Ada Ciganlija, Zvezdarska šuma ili Košutnjak.

-Potpuno razumemo želju vlasnika kućnih ljubimaca da sahrane svog uginulog ljubimca, jer on kao član njihove porodice to i zaslužuje, ali kao što smo pomenuli, dok ne bude izgrađeno groblje kućnih ljubimaca, svako ilegalno sahranjivanje na javnim površinama je u suprotnosti, kako smo već naveli, sa higijenskim, veterinarskim i sanitarnim pravilama, objašnjava Jagodić.

kada vam ugine petface

Iz Veterine Beograd kažu da nemaju mogućnosti bilo kakvog kažnjavanja u slučajevima ilegalnog sahranjivanja na javnim površinama, ali svakako pored apela građanima da to ne čine, u slučaju saznanja da je neko ilegalno sahranio uginulu životinju pozivaju građane da obaveštavaju o tome nadležne organe.

Takođe, važno je naglasiti da je groblje za kućne ljubimce više puta predlagano kao projekat, ali do realizacije se još uvek nije stiglo.

Ako ste iz RUSIJE, MEKSIKA ILI NOVOG ZELANDA, a želite sa ljubimcem u Srbiju, EVO šta vam je potrebno!

-Kao što smo rekli groblje kućnih ljubimaca je projekat koji već duže vreme želimo da realizujemo, jer to spada u tekovine modernih društava, a Beogradu, kao metropoli je to svakako potrebno. Vidimo kolika je želja vlasnika da imaju mesto gde će moći da sahrane svog uginulog ljubimca i gde će moći da se sa njim oproste na civilizacijski prihvatljiv način i zbog toga je u toku projekat izgradnje groblja kućnih ljubimaca, zaključuje Jagodić.

Ispoštujte ovih nekoliko predloženih koraka i tako ćete pomoći sebi, svojoj okolini, a i vaš prijatelj će biti zadovoljan.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNESVAKIDAŠNJA SCENA: Kengur se slobodno šeta Austrijom!
Sledeći tekstNOVO ISTRAŽIVANJE: Vlasnici sa psima godišnje prepešače 1.600 kilometara!

2 KOMENTARA

  1. Nikako da zovete Veterinu. Kazu da to tamo nije dostojno ni jedne zivotinje a kamo li nekoga koga ste ne izmerno voleli.Sta Rade sa vasim ljubimcima bolje I da ne znate( mada se pricali o tome ) Nadji te na internetu postoji covek koji Ima firmu I bavi se kremacijom kucnih ljubimaca(firma je otvorena vise od jedne godine)

  2. Danas ee moj zec bio na 10 minuta od smrti i pustili smo ga na ulicu celog iscerupanog izvedenog od bolesti da ga ne bi gledali kako umire. Teško mi je palo što smo ga bolesnog ostavili, a bas ga dugo imamo. Ostavili smo ga između 20 i nešto mačaka hladnog, zednog i bolesnog. Teško mi je pali i krivim sebe. Umro je sigurno. Ne verujem sta se desilo. Mnogo mi nedostaje. Imao je sugu. I bio je paralizovan… Ceo dan plačem

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime