Naslovna VESTI PSI Kako brinuti o štenetu: Ovo smo mi uradili kada smo dobili Džekija!

Kako brinuti o štenetu: Ovo smo mi uradili kada smo dobili Džekija!

0
Kako brinuti petface

Bez ikakve sumnje mogu da kažem da su psi jedna od najslađih stvorenja na ovom svetu. Dobro, dobro, nemojte se ljutiti na mene, sve životinje su slatke na svoj način, ali ću ovde pisati malo pristrasno i pažnju ću posvetiti kucama.

Iako sreći nije bilo kraja kada je štene stiglo, već na samom početku moram da vas upozorim da briga o štenetu ne predstavlja samo maženje i igru. Štene od vas zahteva, posvećenost, pažnju, nežnost, brigu, strpljenje, vreme, novac, prostor… Dakle, ako niste sigurni da li imate i da li možete da pružite sve to, pa i mnogo više, onda još jednom razmislite da li je štene nešto što vam treba. Budite fer prema sebi i prema njima.

A sad, ako ste i dalje 100% sigurni da i vama treba jedan Džeki, pročitajte dalje kakvo je bilo moje iskustvo i kako smo ga dočekali u mojoj porodici.

Kako brinuti petface

Kada štene stigne u porodicu ono na šta sigurno možete da računate jesu tri stvari:

 1. Neizmerna sreća
 2. Čišćenje „nezgoda“
 3. Promene u dosadašnjem načinu života

Ističem još jednom, briga o štenetu predstavlja mnogo više od činije sa hranom i kućice. Iako se možda na samom početku čini kao previše posla, verujte, vredi truda. Možda će vam san nedostajati prvih nekoliko nedelja, jer uspostavljenje dobrih i zdravih navika u ovom periodu  predstavljaju temelj za srećne godine koje čekaju vas i vaše štene.

Kako odoleti psećim “gladnim očima” tokom praznika?

NE MOŽETE SVE SAMI – NAĐITE DOBROG VETERINARA

Prvo mesto koje trebate da posetite sa svojim novim štenetom, pogađate, jeste veterinar. Tako smo i mi uradili sa Džekijem. Ova poseta će biti od velikog značaja jer će pregled kod veterinara potvrditi da li je zdravstveno stanje šteneta u redu, na ovom pregledu se mogu otkriti možda i neke urođene mane i dobiti saveti od veterinara na koji način da se nosite sa njima.

Kako brinuti petface

Takođe, važno je da poslušate sve savete koje dobijete od veterinara kako bi se uspostavila i dobra preventivna zdravstvena rutina. Dakle, google NIJE veterinar i kucanje simptoma u google pretraživač neće pomoći vašem malom novom najboljem prijatelju. Ako nemate veterinara raspitajte se za preporuku kod prijatelja, ili u ovom slučaju zamolite google pretraživač za pomoć. Nemojte štenetu sami postavljati dijagnozu.

ISKORISTITE MAKSIMUM OD PRVE POSETE VETERINARU

Kada je Džeki stigao kod veterinara zanimalo me je toliko stvari, jer su svi ukućani imali neko pitanje, a veterinar je mogao da nam pruži najbolje odgovore na njih. Pitanja koja su se izdvojila kao najvažnija kod nas, zapravo su se ticala hrane. Zanimalo nas je koju hranu preporučuje za štene, koliko često treba da ga hranimo i kolike porcije treba da budu.

Pored odgovora na pitanja na ovom pregledu smo dobili i:

 1. Plan vakcinacije
 2. Plan kontrole od parazita (spoljašnjih i unutrašnjih)
 3. Informacije o tome koji su prvi znakovi nekih bolesti tokom prvih meseci i kako da ih prepoznamo
 4. Preporuke o kvalitetnoj suplementaciji za bolji razvoj šteneta.

KUPUJTE KVALITETNU HRANU

Ostaci od ručka i večere nisu pogodna hrana za vašeg ljubimca, pogotovo ne za štene. Važno je da pazite šta mu dajete i na koji način se hrani. Vaš ljubimac se u periodu kada je još mali veoma brzo razvija, zbog čega ćete morati da birate hranu koja je formulisana posebno za štene, za razliku od odraslih pasa. Proverite ambalažu i osigurajte se da hrana koju ste izabrali zadovoljava prehrambene potrebe vašeg šteneta.

Kako brinuti petface

Pasmine malih i srednjih veličina mogu preći na hranu za odrasle pse između devet i 12 meseci starosti.

Pored hrane, veoma je važno da se pobrinete da štene uvek ima na raspolaganju u svojoj posudi svežu vodu.

Takođe, hranite ljubimca nekoliko puta na dan. Nas je veterinar posavetovao da to ovako izgleda:

Starost od 6 do 12 nedelja – četiti puta dnevno

Starost od 3 do 6 meseci – tri puta dnevno

Starost od 6 do 12 meseci – dva puta dnevno

Još jednom, oko rasporeda obroka, same hrane i količine najbolje bi bilo da se dogovorite sa veterinarom.

Šta treba da znate kada ljubimcu dajete antibiotik?

DA NE BI BILO „NEREDA“, VAŽNO JE DA USPOSTAVITE RUTINU

Džeki i pelene nikako nisu mogli da se spoje u istoj rečenici. Svoje negodovanje je na sve moguće načine pokazivao, grizao ih, skidao, lajao, jednostavno nije ih podnosio. Zato je na vrhu liste prioriteta stajala i dresura kada i gde će da vrši nuždu.

Kada krenete u ovu „borbu“ prema mišljenju stručnjaka, najbolje bi bilo da se naoružate strpljenje, a za saveznike da imate dobro planiranje i mnogo pozitivnih ohrabrenja.

Dok štene ne dobije sve neophodne vakcine, poželjno je da pronađete mesto na otvorenom koje nije dostupno drugim životinjama. Na ovaj način ćete sprečiti širenje određenih bolesti i virusa.

Kako brinuti petface

Obratite pažnju da date pozitivna ohrabrenja štenetu svaki put kad obavi nuždu napolju, takođe izbegavajte kažnjavanje kada im se dogodi „nezgoda“ u zatvorenom prostoru.

Pored toga, bitno je da i vi prepoznate kada vaš ljubimac treba da obavi nuždu i da ga izvedete. To je uglavnom:

 1. Odmah nakon buđenja
 2. Pre spavanja
 3. Nakon što štene popije puno vode
 4. Tokom ili nakon fizičke aktivnosti

PRIPAZITE NA RANE ZNAKE BOLESTI

Prvih nekoliko meseci štenci su podložni iznenadnim bolestima koje se mogu razviti u ozbiljne probleme ukoliko se ne primete na vreme, i u ranim fazama. Poučeni iskustvom, navodimo vam neke simptome koji mogu ukazati da je vreme da štene poseti veterinara.

 1. Nedostatak apetita
 2. Slabo dobijanje na težini
 3. Povraćanje
 4. Otečen i bolan abdomen
 5. Letargija (Umor)
 6. Proliv
 7. Otežano disanje
 8. Šištanje ili kašljanje
 9. Otekle i crvene oči (iscedak iz oka)
 10. Sekret iz njuške
 11. Nemogućnost prolaska stolice ili urina

Kako brinuti petface

DŽEKI U ULOZI ISTRAŽIVAČA: OSIGURAJTE PROSTOR

Da, kako za Džekija, tako i za svako štene, novi dom je nepoznanica koja poziva na istraživanje, njuškanje i zavirivanje u svaki ćošak. Zato je veoma važno da osigurate dom pre nego što štene pustite u, za njega, nove prostorije. Kada kažem osigurajte mislim na sledeće:

-Sakrijte ili sklonite kablove (od televizora, interneta, rasvete, punjača…).

-Sklonite male predmete koji bi im mogli biti zanimljivi za žvakanje i grickanje. Ne želite da progutaju nešto što će im napraviti zdravstvene probleme.

-Ako imate dugačke zavese, vežite ih ili sklonite.

-Takođe, sve što je lomljivo, a na dohvat radoznalih šapica, sklonite.

-Zatvorite prostorije u koje ne želite da štene ulazi.

-Nemojte da im dajete plišanje igračke i stare papuče umesto igračaka. Kupite im adekvatne igračke za pse, kako bi naučili razliku između svojih igračaka i ćerkine lutke ili vaših novih sandala.

-Ne dozvolite im da se „izvlače“ sa tužnim pogledom za određene stvari. Na primer, ako ne želite psa od 20kg koji hrče u svom krevetu, ne dozvoljavajte mu onda još dok je štene da spava u krevetu. Stare navike je kasnije još teže korigovati.

SUPLEMANTACIJA ZA PRAVILAN RAZVOJ ŠTENETA

Da li je redovnoj ishrani potreban još neki dodatak, najbolje je da se oko ove teme takođe posavetujete sa veterinarom. A ovo su samo neki od slučajeva za koje će veterinar sigurno savetovati kvalitetnu suplementaciju.

Pre svega, bitno je da znate da li su rođeni carskim rezom. Ukoliko jesu, kao što je bio i naš Džeki, preporučuje se suplementacija Vetbionom u uzrastu od mesec dana zbog manjka dobrih bakterija koje nisu dobili prirodnim prolaskom kroz porođajni kanal.

– Tokom razvoja im je neophodan vitamin D3 iz Vetbiona, kako bi se kalcijum i fosfor pravilno ugradio i iskoristio u telu, zarad jačanja kostiju.

– Kada prestaju da sisaju i počinju da jedu čvrstu hranu, zbog stabilizacije crevne flore.

– Kod dolaska u novu porodicu, zbog stresa organizma koje utiče na rad creva.

– Pre i posle vakcinacije.

– Kod digestivnih problema.

Ovo su samo neki od saveta za početak jedne divne avanture. Informišite se OVDE , i posvetite se novom štenetu kako biste imali dobar start, a time ćete osigurati i lepu budućnost i uživanje u zajedničim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.