Naslovna PETOPEDIJA MAČKE KAKO DA SMIRITE SVOJU MAČKU: Mačka vam je uznemirena, često se šeta,...

KAKO DA SMIRITE SVOJU MAČKU: Mačka vam je uznemirena, često se šeta, napeta je? (VIDEO)

0
kako da smirite svoju macku petface

Inteligencija, nedokučivost i osetljivost su osobine koje čine mačku fascinantnim i omiljenim kućnim ljubimcem. Gotovo svi vlasnici će potvrditi da mačke vole udobnost i ustaljenu rutinu. Svako odstupanje od uobičajenih aktivnosti, promene životnih okolnosti ili zdravstveni problem predstavljaju izuzetan stres za mačku. Promene u ponašanju nije nimalo lako uočiti jer su mačke kao vrhunski predatori pravi majstori u skrivanju znakova koji ukazuju na neku slabost. Ukoliko ipak primetite znake kao što su napetost u telu, povećanje zenica, kretanje i položaj ušiju, vokalizacija ili neki znaci uznemirenosti prvo što treba da uradite je da svoju ljubimicu smirite. Međutim, to je lakše reći nego učiniti. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da to učinite.

PROČITAJTE I:

Mačke i bebe: Pripreme za dolazak bebe ako imate mačku!

  • Budite uz mačku ali nemojte je smarati

Većina vlasnika mačaka koje su u stresu, pogrešno deluju u skladu sa razmišljanjem kako bi pomogli čoveku koji je u stanju stresa. Ljudi vole udobnost zagrljaja ali većina mačaka to baš i ne voli. Pogrešno je mačku u stresu naglo uzimati i smirivati uz očekivanje da će se brzo opustiti. Izlazak iz stresa kod mačaka kože trajati satima! Dovoljno je da budete uz mačku. Samo vaše prisustvo uvek deluje smirujuće. Zapamtite: svaka mačka je različita. Ako želi da sedi u vašem krilu – ok, dopustite joj to. Ako ne želi, već se povuče na neko skrovito mesto – i to je uredu, budite tu da ona zna da ste prisutni.

  • Sve radite polako

Sporo i stabilno su ključne reči kada se radi o procesu smirivanja mačke. Ukoliko se radi o kratkoročnom i trenutnom stresu kao što je na primer poseta prijatelja sa psom, odmah odustanite od ideje da smirujete ljubimicu. Stavite je u sigurnu sobu sa njenim stvarima i pustite je da izađe pošto je poseta završena. Ako ipak želite da je upoznate sa drugim ljubimcem onda se za to pripremite i radite to polako iz više pokušaja. Upoznavanje treba da traje danima pa i nedeljama da bi bilo uspešno i bez stresa.

kako da smirite svoju macku petface

  • Obezbedite bezbedan prostor sa visokim platformama

Mačke mogu da se plaše velikih, otvorenih prostora. Ako je vaš životni prostor takav, sa minimalnim nameštajem, obavezno mački obezbedite deo prostora koji će biti zaklonjen i u koji može da se povuče kada je u stresu. Neke vole da budu pokrivene, dok druge vole da situaciju snimaju sa visine. Preporučuju se obe varijante. Penjalica ili prostor na nekom ormanu ili polici i zatvorena ležaljka u uglu ili prostor ispod kauča. Vodite računa da svaki od ovih prostora ima „put za bekstvo“. Mačka mora imati izlaz iz svake situacije i iz svakog prostora.

  • Obezbedite pristupačnost prostora

Jedan od razloga nastanka anksioznosti i stresa kod mačaka je neadekvatna briga vlasnika. Većina vlasnika životni prostor i navike u komunikaciji sa mačkama postavlja na osnovu sopstvenih potreba i navika, a ne mačkinih. Ovo često dovodi do poremećaja u ponašanju. Zvuči čudno i pomalo bizarno, ali ukoliko mačka pokaže da joj je najudobnije u vašoj spavaćoj sobi, nemojte je izbacivati iz te prostorije. Ako voli da jede u kuhinji, nemojte joj davati hranu na terasi i sl. Ponekad će biti neophodno da se žrtvujete ukoliko ona želi da joj toalet bude postavljen u dnevnoj sobi.

PROČITAJTE I:

Mačke i bebe: Beba je stigla, ŠTA SAD?

  • Dozvolite mački da obeleži prostor

Ovo se ne odnosi na obeležavanje prostora uriniranjem. Zapravo, mačke svoj miris po prostoru najčešće šire trljanjem lica o delove nameštaja. To rade na onim delovima nameštaja do kojih im je posebno stalo i tu uglavnom traže zaklon u trenucima stresa. Pored trljanja lica, često je obeležavanje prostora i grebanjem pa im obezbedite adekvatne grebalice kako ne bi uništavale nameštaj. Sopstveni miris im je veoma važan, pa to iskoristite prilikom transporta. U transporter stavite neku igračku ili ćebe koje je ona obeležila kako bi se smanjio stres od putovanja.

  • Koristite preparate za smirivanje

Pod ovim podrazumevamo korišćenje prirodnih eteričnih ulja koja imaju umirujuće dejstvo. Možete ih rasprskivati po prostoriji ili nakapati na peškir iz kojeg će ulja isparavati. Danas možete nabaviti i specijalne dispenzere koji precizno doziraju količinu mirisa. Preporučuju se mirisi kao što su orlovi nokti ili lavanda. Pazite da mačka ne dođe u direktan kontak sa ovim uljima.

  • Puštajte joj umirujuću muziku

Mačke su osetljive na buku kao i na intezivne mirise. Buka može da izazove stres kod mačke pa je kao sredstvo za smirenje dobro obezbediti joj alternativni zvor zvukova koji je smiruju. Pogotovu je efikasno puštanje ambijentalne ili mirnije klasične muzike u prostoriji u kojoj se nalazi njen siguran prostor u koji se sklonila u pokušaju da se skloni od izvora stresa.

kako da smirite svoju macku petface

  • Redovno se igrajte sa svojom mačkom

Iako igra sa mačkom nije dobro rešenje kada je mačka previše uzbuđena ili pod stresom, ova aktivnost je važna u situacijama dugotrajnog izlaganja stresu.  Dokazano je da igra smanjuje stres kod mačaka i smanjuje odbojnost prema mestima koja su ranije izazivala strah. Igre, pogotovu koje podrazumevaju lov na neki predmet se preporučuju kao deo svakodnevnih aktivnosti i definitivno imaju veliki umirujući efekat.

Sve što smo naveli daje dobre efekte kada se suočite sa problemima anksioznosti, stresa i straha kod mačaka. Međutim, potrebno je da se dublje udubite u problem. Svi stručnjaci za ponašanje mačaka govore da nije dovoljno raditi na uklanjanju simptoma. Potrebno je sveobuhvatno istražiti šta je zapravo uzrok koji dovodi do pojave simptoma. Kada dođete do tog saznanja, potrudite se da ga eliminišete iz života vaše ljubimice, pa predložene metode nećete ni morati da primenjujete.

Pogledajte video na Petface YouTube kanalu: Nervni poremećaj kod mačke:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.