Naslovna PETOPEDIJA PSI Kako naučiti psa na povodac

Kako naučiti psa na povodac

1
psi na povocu petface

Povodac je osnovno sredstvo komunikacije vlasnika i psa. To je veza koju pas uvek oseća i daje mu sigurnost prilikom kretanja u nepoznatom okruženju. Navikavanje psa na povodac treba početi još dok je štene. Kada kao štene već stekne tu naviku više nikada nećete imati problema sa psom i povocem. Navikavanje treba da bude postepeno što znači korak po korak.

Na prvom mestu je pravilan izbor povoca. Izbor zavisi od veličine i rase psa kao i namene. Za velike pse je neophodno obezbediti kraće i jače povoce dok psima kao što su maltezeri, mini pudle ili jorkširski terijeri treba obezbediti povoce koji im dozvoljavaju nešto više slobode u kretanju. Danas postoji veoma veliki izbor povodaca od različitih materijala, dužina i namena, pa je prilikom izbora dobro obaviti konsultaciju sa veterinarom. Imajući u vidu da se povodac koristi sa ogrlicom, prvi korak u obuci jeste navikavanje psa na ogrlicu.

Štene od najranijih dana treba navikavati na ogrlicu. To se može obezbediti stavljanjem laganih materijala oko vrata šteneta kao što je vunica ili ukrasna traka. Kada se pas navikne na prisustvo za njega stranog predmeta na telu, može se postaviti neka lakša ogrlica. Ukoliko pas nije od malih nogu naviknut na ogrlicu, kada kupite ogrlicu dozvolite psu da je onjuši. Kada ste to učinili polako mu stavite ogrlicu oko vrata ali nemojte je previše stezati da ga ne biste uplašili. Pustite ga da ogrlicu nosi par minuta kako bi se malo privikao. To ponovite nekoliko puta u toku dana. Tek kada se navikne na nju, zakačite povodac. Vodite računa da povodac ne bude previše dug. Dug povodac se može zakačiti za neki predmet i ugušiti ga. Nikada nemojte odmah stavljati davilicu oko vrata jer im one izazivaju bol pa će se pas još više opirati.

petopedija-povoci-2
Pas sa povocem

Kada je pas naučio da nosi ogrlicu treba ga naučiti da hoda pored vas. Pustite ga da ide ispred vas da vas vodi kako bi imao oosećaj slobode. Povodac držite labavo i dozivajte ga po imenu.  U slučaju da počne da vas vuče na sve strane zatežući povodac treba ga zaustaviti.  On će napraviti još par koraka i kada shvati da ne može dalje primiriće se i zaustaviti.  Okrenuće se prema vama dok ćete vi ostati u mestu. Par trenutaka stojte tako i sačekajte da se povodac olabavi. To je znak da se on vama približio a zatim ga pohvalite i nastavite da se krećete i nakon par metara se ponovo zaustavite. Pas će verovatno nastaviti sam da se kreće dok ga povodac ne zaustavi. Tako ponovite ovaj postupak više puta. U slučaju da pas krene da skače i da vas vuče, sačekajte da se umiri pa ga potapšite da mu skrenete pažnju da je sve u redu jer će i on verovatno biti uplašen.

Da biste sprečili vašeg psa da vas vuče, morate ga naučiti da ima određenu dužinu povodca na raspolaganju i da vi kontrolišete tu dužinu. Nije poželjno  koristiti flexi povodce u fazi učenja, dajući mu duži povodac kad god on to želi. Sačuvajte flexi povodce kada vaš pas nauči da se šeta sa povodcem. Kada držite povodac jednom rukom, vašem psu je lako da vas povuče prisiljavajući vas da istežete ili pomerate ruku. Trudite se da ostanete uspravni i pružite mu otpor. U fazi učenja, možete koristiti i pojas za šetnje, na koji ćete zakačiti povodac i uspeti da održite otpor.

petopedija-povoci-3
Psi u šetnji na povocu

Kada pas nauči da se šeta pored vas sa povodcem imaće i on potrebu da se zaustavi. Dok ispituje teren i vrši nuždu i vi se zaustavite i sačekajte ga. Šetnja psa nije samo da bi se zadovoljile njegove fiziološke potrebe, nego je to dobra aktivnost za vašeg prijatelja. Ukoliko se budete pridržavali pravila prilikom privikavanja psa na povodac vaši rezultati će biti pozitivni već nakon nekoliko dana.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEhinokokus kod pasa
Sledeći tekstKastracija životinja – zašto je kastracija dobra odluka?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime