Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO PRESELITI PSA U NOVI DOM: Selidba je veliki stres za sve!

KAKO PRESELITI PSA U NOVI DOM: Selidba je veliki stres za sve!

0
kako preseliti psa petface

„Ko se seli – taj se ne veseli“! Ko se ikada selio sigurno se slaže sa ovom izrekom. Selidba predstavlja veliki stres za sve učesnike, a ukoliko imate i psa kojeg treba preseliti u novi stan to predstavlja dodatni problem. U suštini, ne postoji način da izbegnete neprijatnosti tokom preseljenja, ali postoje načini na koje možete olakšati svom psu dolazak u novi dom.

  1. Upoznajte svog psa sa novim domom i okolinom pre preseljenja

Ovo nije uvek moguće izvesti, pogotovu ukoliko menjate grad ili čak državu u kojoj ćete živeti. Međutim, ovo je odličan način da on upozna novi prostor i okolinu u kojoj će nadalje živeti. Prošetajte ga okolnim ulicama kojim ćete se kasnije redovno šetati. Odvedite ga u obližnji park i provedite ga kroz novi stan. Neka upozna ulaz nove kuće ili zgrade. Tako će upoznati nove mirise, nove objekte pa čak i ljude i ljubimce jer će to smanjiti stres koji oseća zbog promene svega poznatog.

PROČITAJTE I:

Kako da UPROPASTITE ZUBE svom psu?

  1. Procenite da li pas treba da učestvuje u preseljenju

Stručnjaci za ponašanje pasa savetuju da bi u zavisnosti od karaktera ljubimca trebalo doneti odluku da li pas treba da prisustvuje preseljenju ili ne. Međutim, brojniji su razlozi koji govore u prilog odluke da pas ne treba da učestvuje u ovoj aktivnosti. Pre svega radi se o krajnje stresnoj situaciji za sve učesnike. Nervozni vlasnici, užurbani radnici koji nose delove nameštaja i kutije, novi, nepoznat prostor… Postoji opasnost i od povreda. Bolje je psa ostaviti u sigurnosti pansiona dok se ne završi kompletno preseljenje, a ukoliko nemate mogućnosti za to bar ga držati u automobilu tokom prenosa stvari i pokućstva. Naravno, ukoliko je automobil mesto u kome se on oseća smireno i sigurno.

kako preseliti psa petface

  1. Nakon preseljenja nemojte dopustiti psu da trči svuda po novom stanu kao da je on vlasnik celog prostora

Upoznavanje sa novim prostorom ne sme biti bezglavo i nekontrolisano. Preporuka je da psa upoznate sa novim prostorom držeći ga kraj sebe na povodcu. Vodite ga od prostorije do prostorije, dopustite mu da ih upozna njuškanjem. Potom ga odvedite na mesto koje ste mu namenili i ostavite ga da tu sedi ili leži desetak minuta. Potom ga ponovo provedite kroz prostor i vratite na njegovo mesto. Ovo ponavljajte sve dok on ne prihvati taj prostor kao svoju zaštićenu i sigurnu zonu.

  1. Provedite vreme sa psom na podu

Ono što psima pomaže da se u novom prostoru osećaju kao kod kuće je poznat miris. Vaš miris mu je najznačajniji. S obzirom da će najveći deo svog vremena provesti na podu, ukoliko vi budete sa njim na podu i prostirkama vaš miris će se preneti i na taj prostor. Tako će brže prihvatiti novi dom jer će svuda prepoznavati miris ukućana.

kako preseliti psa petface

  1. Nastavite sa ustaljenom rutinom

Samo preseljenje predstavlja veliku promenu pa je potrebno zadržati što veći broj aktivnosti koje predstavljaju redovnu rutinu za psa. Režim ishrane, šetnje, fizičke aktivnosti i igra u domu treba da budu istovetni ili najsličniji onima u starom domu. To će u znatnoj meri smanjiti stres koji prati preseljenje i period privikavanja na novu sredinu.

  1. Ne kupujte novu opremu za psa

Verovatno je prilično deprimirajuće da u novi dom donosite staru, možda pocepanu i isprljanu ležaljku, igračke, posude za hranu i vodu. Svi imaju potrebu da u novi dom unesu što više novih stvari koje označavaju novi početak. Ali, kada se radi o vašem psu, suzdržite se nekoliko nedelja. Stare, poznate stvari će mu umnogome pomoći da se lakše privikne i prihvati novi prostor i nove okolnosti. Ukoliko ne možete da odolite kupovini, nabavite stvari i igračke koje su predviđene za žvakanje jer će na njima vaš ljubimac iskaliti svoj stres.

kako preseliti psa petface

  1. Pružite mu puno ljubavi

Po preseljenju, svom prijatelju pružite bar onoliko pažnje koliko ste mu poklanjali u starom domu. Ne bi bilo loše da u prvim mesecima to bude i nešto više kako on ne bi nove okolnosti shvatio kao kaznu za neki svoj postupak. Budite strpljivi i uporni u zajedničkim aktivnostima koje su vezane za novi dom i okolinu. Njemu će sve biti čudno i novo, a vi ste osoba kojoj on najviše veruje pa mu pomozite svojim prisustvom i pažnjom da prihvati nove okolnosti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.