Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO PSI TUGUJU ZBOG SMRTI DRUGOG LJUBIMCA

KAKO PSI TUGUJU ZBOG SMRTI DRUGOG LJUBIMCA

0
kako pas tuguje

Neverovatno veliki broj primera pokazuje da psi tuguju ukoliko izgube svog dvonožnog prijatelja iz bilo kog razloga. Nova istraživanja dokazuju da psi tuguju i zbog smrti drugog ljubimca sa kojim su delili svoje vreme i prostor.

Karakteristično ponašanje psa koji je izgubio svog prijatelja je čest obilazak mesta na kojima je nekada uginuli prijatelj boravio. Ovakvo ponašanje je primećeno kod 60% pasa koji su učestvovali u istraživanju. Vlasnicima se čini kao da njihov pas neprestano proverava da li se njegov prijatelj ipak nekim čudom vratio.

kako pas tuguje

NEVEROVATNA PRIČA: Par iz Britanije spasao SMRTI psa iz Srbije – Za nekoliko nedelja stiglo iznenađenje!

Pas koji pokušava da se izbori sa gubitkom, obično traži veću pažnju vlasnika. To se primećuje kod gotovo istog procenta ispitivanih pasa. Međutim, kada se radi o pokazivanju tuge vokalizacijom (cviljenjem) psi su pokazali da to retko rade (27%). Kod mačaka je ova pojava mnogo češća – one tužno mjauču u čak 43% slučajeva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Jedna trećina pasa i mačaka su smanjili količinu hrane koju su uzimali. Zanimljivo je da je isti procenat smanjio i brzinu unosa hrane pošto su izgubili prijatelja. Psi i mačke se tokom tugovanja razlikuju i po još jednoj stvari. Gotovo 34% pasa je produžilo vreme spavanja dok je takvo ponašanje zabeleženo kod samo 20% mačaka. Istraživači su utvrdili velike sličnosti sa ponašanjem dece koja su u stresu i tuguju zbog gubitka člana porodice.

KAKO ZAŠTITI ŠAPE PSA OD OPEKOTINA?

kako pas tuguje

Ovo istraživanje, u kome su učestvovalo 159 pasa i 152 mačke pokazalo je da psi i mačke pokazuju gotovo identično ponašanje u tugi kao i da se ponašanje ponavlja bez obzira da li se tuguje za psom ili mačkom.

kako pas tuguje

DEČAK JE NAKON NESREĆE OSTAO NEPOKRETAN! A onda je jedan pas PROMENIO sve! (VIDEO)

Zanimljiv zaključak iz istraživanja je vezan za neke ranije tvrdnje da se tuga kod psa ili mačke umanjuje ukoliko ljubimac ima priliku da vidi telo svog uginulog prijatelja. Ideja ovog čina je da se dođe do zatvaranja procesa. Pas tada shvata da mu prijatelj više nije živ i da se neće vratiti. Tokom ovog istraživanja nije utvrđena razlika u ponašanju pasa koji su imali priliku da vide telo uginulog prijatelja i onh koji to nisu učinili. Zaključeno je da je oavkvo ponašanje veoma slično kao kod dece mlađe od 4 godine koja još uvek nemaju razvijeno razumevanje koncepta smrti kao konačnog i neopozivog razdvajanja. Umesto toga, psi i mačke osete gubitak prisustva, druženja i prijateljstva sa voljenom osobom i taj gubitak izaziva stresno i tužno ponašanje.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽELE DA JE SE REŠE ŠTO PRE! Izbacila je bujica, ostala bez majke – željno ČEKA na dom!
Sledeći tekstJEDNA OD NAJPOTRESNIJIH SLIKA PROTESTA: Pas PREPLAŠEN leži na zemlji, ona ga čuva! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime