Naslovna PETOPEDIJA PSI Kanadski beli ovčar

Kanadski beli ovčar

0
rase kanadski beli ovčar petface

IME  Kanadski beli ovčar ( Originalni naziv – Berger blanc Suisse )
PREZIME  Pastirski pas
NADIMAK – Nemački beli ovčar, Švajcarski beli ovčar
VELIČINA – 25 – 40kg
POREKLO –  Švajcarska
BOJA – bela
ŽIVOTNI VEK Oko 13 godina
NARAV – prijateljski raspoložen i stabilan pas

Malo zabune o ovoj prelepoj rasi mogu da donesu različita nazivi i poreklo. Tvrdi se da su ovi beli lepotani nastali u Švajcarskoj, ali da su jedan period bili popularni u Nemačkoj i to na mnogim izložbama. Dolaskom Hitlera na vlast, 1933. godine, Nacisti zabranjuju belu boju, jer su je smatrali slučajnom greškom u genetici i proganjaju belog psa. Ipak, u Kanadi i Americi ljubitelji pasa nastavljaju uzgoj ove divne rase, čime ona postaje poznata i pod imenom Kanadski beli ovčar. Četrdesetak godina nakon toga, ovaj ovčar se vraća u svoju postojbinu, Švajcarsku, i nastavlja se razvoj rase. Od 1982. godine Kanadskog belog ovčara opet možemo videti i u Nemačkoj.

Izgled
Moćna i uzvišena građa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odlične je muskulature, podignutih ušiju, jakog i elegantnog kostura i skladnog opšteg izgleda. Beli ovčari i njihovo snežno belo krzno ostavljaju utisak nestvarnog i nevinog bića.

Karakter i nega
Plemenitost, skromnost i maksimalna posvećenost radu i zadatku su glavne karakteristike ove rase. Blaga i stabilna narav omogućavaju da ova rasa bude odlična u odnosu sa decom. Beli ovčari su odani prijatelji koji će uvek poslušati svog vlasnika. Ipak, sa strancima je druga priča. Nepoznate osobe dočekuju sa velikom opreznošću, a poverenje će morati da zasluže. Van svoje porodice, ljude smatraju potpunim strancima i spremite se na gromoglasno lajanje svaki put kada se neko zaputi ka vašem dvorištu ili stanu. Iako ne spadaju u agresivne pse, kada je to potrebno, znaće kako da vas zaštite. Ukoliko osete da je njihov vlasnik u opasnosti spremni su na sve kako bi mu pomogli. Najsrećniji su kada slobodno trčkaraju satima i satima po dvorištu, jer imaju izuzetno mnogo energije. Imajte na umu da im morate obezbediti dnevne aktivnosti, ukoliko živite u stanu. Beli ovčari su zahvaljujući velikoj inteligenciji pogodni za obuku i bilo koju drugu vrstu rada i treninga. Kada je nega dlake u pitanju, ona se ne razlikuje od nege bilo koje druge dlake ovčara.KANADSKI BELI OVCAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.