Naslovna PETOPEDIJA PSI Kanadski beli ovčar

Kanadski beli ovčar

0
rase kanadski beli ovčar petface

IME  Kanadski beli ovčar ( Originalni naziv – Berger blanc Suisse )
PREZIME  Pastirski pas
NADIMAK – Nemački beli ovčar, Švajcarski beli ovčar
VELIČINA – 25 – 40kg
POREKLO –  Švajcarska
BOJA – bela
ŽIVOTNI VEK Oko 13 godina
NARAV – prijateljski raspoložen i stabilan pas

Malo zabune o ovoj prelepoj rasi mogu da donesu različita nazivi i poreklo. Tvrdi se da su ovi beli lepotani nastali u Švajcarskoj, ali da su jedan period bili popularni u Nemačkoj i to na mnogim izložbama. Dolaskom Hitlera na vlast, 1933. godine, Nacisti zabranjuju belu boju, jer su je smatrali slučajnom greškom u genetici i proganjaju belog psa. Ipak, u Kanadi i Americi ljubitelji pasa nastavljaju uzgoj ove divne rase, čime ona postaje poznata i pod imenom Kanadski beli ovčar. Četrdesetak godina nakon toga, ovaj ovčar se vraća u svoju postojbinu, Švajcarsku, i nastavlja se razvoj rase. Od 1982. godine Kanadskog belog ovčara opet možemo videti i u Nemačkoj.

Izgled
Moćna i uzvišena građa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odlične je muskulature, podignutih ušiju, jakog i elegantnog kostura i skladnog opšteg izgleda. Beli ovčari i njihovo snežno belo krzno ostavljaju utisak nestvarnog i nevinog bića.

Karakter i nega
Plemenitost, skromnost i maksimalna posvećenost radu i zadatku su glavne karakteristike ove rase. Blaga i stabilna narav omogućavaju da ova rasa bude odlična u odnosu sa decom. Beli ovčari su odani prijatelji koji će uvek poslušati svog vlasnika. Ipak, sa strancima je druga priča. Nepoznate osobe dočekuju sa velikom opreznošću, a poverenje će morati da zasluže. Van svoje porodice, ljude smatraju potpunim strancima i spremite se na gromoglasno lajanje svaki put kada se neko zaputi ka vašem dvorištu ili stanu. Iako ne spadaju u agresivne pse, kada je to potrebno, znaće kako da vas zaštite. Ukoliko osete da je njihov vlasnik u opasnosti spremni su na sve kako bi mu pomogli. Najsrećniji su kada slobodno trčkaraju satima i satima po dvorištu, jer imaju izuzetno mnogo energije. Imajte na umu da im morate obezbediti dnevne aktivnosti, ukoliko živite u stanu. Beli ovčari su zahvaljujući velikoj inteligenciji pogodni za obuku i bilo koju drugu vrstu rada i treninga. Kada je nega dlake u pitanju, ona se ne razlikuje od nege bilo koje druge dlake ovčara.KANADSKI BELI OVCAR

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGordon seter
Sledeći tekstZdravlje stanovnika terarijuma

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime