Naslovna OSTALE PTICE UPOZNAJTE OSTALE SAZNAJTE: Da li je kanarinac isto što i papagaj?

SAZNAJTE: Da li je kanarinac isto što i papagaj?

0
kanarinac petface
petopedija kanarinac 5
kanarinac

Kanarinac kako i samo ime kaže potiče sa Kanarskih ostrva. Kanarinac je pre oko 500 godina odomaćen od strane Španaca. Od sedamnaestog veka sa odgajanjem i ukrštanjem njegove vrste počinju Italijani, Englezi i Francuzi. Danas u svetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja, a vrlo su česti kućni ljubimci. Kanarince grubo delimo na: kanarince pesme,  kanarince boje i kanarince oblika i stasa.
Kombinacija boja kanarinca je jedan od načina kako ih razlikujemo. Lipokromski kanarinac  je obično crvene, žute ili bele, dok je melaninski crne ili smeđe boje. Pored interesantnih boja njihov glavni adut zbog koga su i česti kućni ljubimci, je njihov glas. Njihova pesma će ih često naterati da vam izvode razne veštine okretanja naglavačke, levo, desno i skakutanja dok pevaju.

Najpoznatiji kanarinac po pevanju, koje podseća na slavuja pripada vrsti Malino. Oni imaju mali, debeo kljun, dok visina kanarinca zavisi od njihove vrste.

Pročitajte još: Sve o KAKADUU na jednom mestu!

 

Na primer, baš kod Malino kanarinca visina se kreće između 16,5 i 17cm. Ne smeju biti previše ugojeni, jer onda gube interesovanje za pevanjem.

petopedija kanarinac 1
kanarinac

Ponašanje
Kanarinci su temperamentni kućni ljubimci, koji će uočiti sva dešavanja oko sebe i u neprekidnom su pokretu. Kanarinac je savršeni primer ptičje radoznalosti kao i neiscrpne vitalnosti i energije. Ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od nekih vrsta papagaja, pa tako pripitomljene kanarince, kao kućni ljubimci, često sleću na rame ili ruku kada ih pustite iz kaveza. Zbog njegove razdraganosti, uvek prilikom puštanja vodite računa da je prostorija zatvorena i prozori zaštićeni. Vole vizuelni kontakt sa ljudima, ali ne i da se diraju. Zahvalni su kao kućni ljubimci, jer se obično brzo zbližavaju sa drugim pticama, pa ih možete držati same, ali i u društvu. Kanarinac se ne rađa sa pesmom, on uči pevanje od drugih kanarinaca.
Kao kućni ljubimci kanarinci se vrlo teško nauče pevanju, tačnije još kao mladi moraju biti školovani za pevanje. Odgajivači svoje mlade uče pevanjem tako sto snime odraslog kanarinca dok peva i puštaju  im snimake kako bi mlađi vežbali.
Interesantno je to da se kanarinci u prirodi razmnožavaju jedanput godišnje i to tek kada nastupi ravnodnevnica. Ženka može da izlegne i do osam jaja, ali u proseku je to do četiri. Nakon četrnaest dana ležanja na jajima, izlegnu se mali ptići. O njima se brinu oba roditelja, a osamnaestog dana nakon što se izlegnu napuštaju roditeljsko gnezdo.

Pročitajte još: Upoznajte FIŠERA!

Nega
Kanarinci, kao kućni ljubimci, zahtevaju ozbiljnu higijenu. To podrazumeva kako higijenu kaveza i ptice tako i celog prostora. Kanarinac instiktivno održava higijenu svog perja, a kupanje mu u tome mnogo pomaže. Posebnu pažnju treba posvetiti u vreme mitarenja kada im perje opada. Ukoliko prerastu kandže, koje rastu stalno kao i nokti kod pasa i mačaka, ovi kućni ljubimci takođe moraju biti podvrgnuti negi u smislu sečenja noktiju. Ovaj postupak prepustite veterinaru. Više o higijeni kanarinca pročitajte u tekstu…

Oprema
Kanarincima, koji se čuvaju kao kućni ljubimci, potrebno je obezbediti što veći životni prostor. Minimalne dimenzije kaveza koje zahteva kanarinac, treba da budu 40 x 60 cm. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, prečke, grančice, a vole i ljuljašku i ogledalce sa zvončićima. Njima je jako bitno da prostor u kome borave bude zanimljiv jer su kanarinci non-stop u pokretu. Kavez se ne sme držati na suncu ili blizu klima uređaja. Uveče kavez treba prekriti kako bi vaš ljubimac imao svoj mir.

Ishrana
Ishrana kanarinca treba da sadrži belančevine, masti, vitamine, ugljene hidrate i mineralne materije koje su jako važne za organizam kanarinca. Kanarinac voli i semenke, voće i povrće. Od voća najviše jabuku, a od povrća kupus, radič, zelenu salatu i šargarepu. Danas u prodavnicama za kućne ljubimce možete kupiti gotovu hranu za kanarince koja sadrži sve što je njima potrebno.

Saznajte još: Žako: da li je žako najinteligentnija ptica na planeti?

Zdravlje
Ukoliko primetite bilo kakve promene kod vašeg ljubimca potrebno je odmah da posetite veterinara. Ptice su jako osetljive i zato moramo voditi malo više računa  o njihovom zdravlju. Ako je zdravlje vašeg kanarinca ugroženo na to će vam ukazivati mnoge promene na njihovom telu. Ako kanarinac prestane da peva i nije razdragan i veseo,  znači da sa njim nešto nije u redu. Zatim, ukoliko primetite promene u njegovom izmetu ili iscedak iz očiju i nosa morate obavestiti veterinara. Bilo kakvu povredu ili izraslinu na telu, gubitak perja van sezone mitarenja, ne prepuštajte slučaju nego što pre potražite stručnu pomoć.
Sezonska promena perja, mitarenje, je vrlo važna kod ptica i dešava se jednom godišnje. Mitarenje je odbacivanje starog perja i izrastanje novog, a sam proces traje između dva i tri meseca. Ukoliko se ova pojava kod ptica kao i kod kanarinca javi više od jednom godišnje, obavezno posetite veterinara. Uzrok opadanja perija van sezone može biti jako opasan po zdravlje vašeg kanarinca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAKVARIJUMSKE RIBE: Kakve sve akvarijumske ribe postoje?
Sledeći tekstKartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime