Naslovna GLODARI HRČAK Kavez za hrčka: Šta treba da sadrži kavez za hrčka?

Kavez za hrčka: Šta treba da sadrži kavez za hrčka?

1
kavez hrčak petface
petopedija_kavez_za_hrcka_4
Kavez za hrčka

Kavez za hrčka ne bi trebao biti manji od 60 x 50 x 40 cm. Pri tome je povoljnije kada kavez za hrčka ima vratašca sa gornje strane i kad se dobro zatvaraju, jer hrčak je vrlo spretan i rado pobegne. Naravno, obratite pažnju da kavez za hrčka ima guste rešetke i treba obratiti pažnju na materijal od koga je napravljen. Drveni kavez za hrčka neće dugo izdržati njegove oštre zube. Zbog toga kavez za hrčka treba da bude od metala ili tvrde plastike. Ukoliko vlasnik ima mogućnosti, bilo bi dobro da kavez ima veću količinu tunela koji mogu da se postave i van kaveza jer hrčci veoma vole da se provlače kroz ovakve prostore, ali i da se u njima odmaraju. Imajući u vidu da su ovo društvene životinjice kavez za hrčka treba da ima dovoljno prostora za sve njegove žitelje. Hrčci se mogu držati i u akvarijumu, tj. staklenoj posudi ukoliko su stranice dovoljno visoke da onemogućavaju bekstvo.
Novonabavljenog hrčka trebalo bi ostaviti nekoliko dana na miru da se u svom novom kavezu “odomaći”.
Na dno kaveza trebalo bi staviti piljevinu, pesak ili slamu, a kako hrčak preko dana voli da spava, u kavez za hrčka bi trebalo staviti i malu, najčešće plastičnu kućicu, koja će mu zameniti gnezdo u prirodi. Ne koristiti nikakvu podlogu koja ima aromatična ulja, ili koja ispušta miris, jer ovo može da naškodi respiratornom sistemu jetri i koži hrčka. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu treba da se čisti svaki dan. U kavezu treba da bude još i pojilica za vodu i posuda za hranu. Hrčci su životinje koje se mnogo kreću i treba im omogućiti da se izmore: U tu svrhu treba obebezbediti točkove u kojima će trčati i zabavljati se. Više o igračkama na linku _____.

Kavez za hrčka treba jednom nedeljno detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba  dobro isprati, jer hemijska sredstva takođe mogu ugroziti njihovo zdravlje

Kavez za hrčka treba da bude na stabilnom mestu, kako bi se sprečio pad. Toplina direktne sunčeve svetlosti ili radijatora, kao i promaja, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje hrčka. Najbolje klimatsko okruženje za hrčka je konstantna sobna temperatura (od 18-25°C). Obzirom da hrčak jako dobro i daleko vidi, najbolje ga je staviti na neko mesto iznad tla (oko 60 cm), gde može neometano da vidi okruženje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGrebalice za mačke: Kakve grebalice za mačke postoje?
Sledeći tekstKavez za kuniće: Kako odabrati adekvatan kavez za kuniće?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime