Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Kavez za kuniće: Kako odabrati adekvatan kavez za kuniće?

Kavez za kuniće: Kako odabrati adekvatan kavez za kuniće?

0
kavez za kuniće petface
petopedija_kunic_kavez_4
Kavez za kuniće

Kavez za kuniće je neophodan ukoliko su ovi simpatični glodari vaši kućni ljubimci. Iako kavez za kuniće ne mora biti jedino mesto gde ovi kućni ljubimci mogu spavati, zbog njihove sigurnosti im treba obezbediti mesto u kojem će provesti veći deo dana. Kunići su kao kućni ljubimci prilično radoznale životinje i vrlo rado zalaze u razne delove stana. Strujni kablovi, skučen prostor, hemijska sredstva za održavanje higijene pa i različito sobno i ukrasno bilje predstavljaju najčešće opasnosti u ovakvom okruženju. Ukoliko se ne radi o stanu i kunići se drže u dvorištu, kavez za kuniće je neophodan jer će lako naći put iz sigurnog okruženja, a mogu predstavljati i plen mačkama ili psima lutalicama.
Ukoliko u domaćinstvu postoje i drugi kućni ljubimci kao što su psi i mačke, kavez za kuniće je obavezan pogotovu u prvim danima zajedničkog života. U njemu će se ovi ušati kućni ljubimci osećati dovoljno sigurno, a pas ili mačka će moći da se upoznaju sa novim drugarom preko rešetki ili mreže.

Kada se bira kavez za kuniće, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Na prvom mestu je dimenzija. Veličina kaveza treba da bude tolika da kunić ima dovoljno prostora za normalan život. Dimenzije koje se se preporučuju su najmanje 60 x 60 x 50 cm. Naravno ove dimenzije treba korigovati u odnosu na rasu kunića koji se drži kao kućni ljubimci i na njegovu veličinu. Kavez za kuniće treba biti dovoljno veliki da se u njega mogu smestiti posuda za hranu i vodu, i još da ostane mesta da se kućni ljubimci mogu slobodno protegnuti.

Univerzalno pravilo glasi: što veći kavez za kuniće, to bolje!

Druga važna stvar prilikom izbora kaveza je materijal od koga je napravljen kavez za kuniće. Preporučuje se kavez od metala ili čvrste plastike a nikako od drveta. Drvo je materijal koji ovi ušati kućni ljubimci veoma lako pregrizu upornim glodanjem i tako mogu sebi obezbediti begstvo iz kaveza. Takođe treba obratiti pažnju i na gustinu otvora na mreži kako kunić ne bi mogao da zaglavi neki od ekstremiteta ili čak i glavu.
Svakako treba izbegavati kaveze sa rešetkastim dnom, jer ovi ušati kućni ljubimci nemaju jastučiće na šapama kao npr. mačke, tako da vole čvrstu podlogu. Najpogodniji su oni sa plastičnom travicom na dnu, koja se može i posebno kupiti. Kavez za kuniće mora imati uvek suvo dno. Posebno bi bilo dobro da je kavez za kuniće napravljen tako da vlasnik može redovno i detaljno da ga čisti kako ne bi došlo do razvoja patogenih mikroorganizama.
Kunići kao kućni ljubimci bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom kavez za kuniće treba postaviti u senci. Ne smeju biti na promaji.
Ukoliko se drži veći broj kunića treba obezbediti kavez za kuniće u kojem će se oba kunića osećati udobno i imati dovoljno mesta da ne smetaju jedan drugom. U kavez za kuniće se mogu postaviti i rane igračke za kuniće o kojima više možete pročitati u tekstu:____________

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKavez za hrčka: Šta treba da sadrži kavez za hrčka?
Sledeći tekstKupanje mačaka: Kako da kupanje mačaka postane rutina?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime