Naslovna VESTI AUSTRALIJA U ČUDU: Kitovi dugi 16 metara zalutali u reku prepunu KROKODILA!...

AUSTRALIJA U ČUDU: Kitovi dugi 16 metara zalutali u reku prepunu KROKODILA! (VIDEO)

0

Tri grbava kita zalutala su u Istočnu aligatorsku reku u Australiji, koja je jedno od najvećih staništa krokodila u toj zemlji.

Kitovi su tokom velike godišnje migracije uplivali u reku čak 30 kilometara od ušća, i to je prvi takav slučaj, objavili su australijski mediji.

PRIJATELJSTVO BEZ GRANICA: Spasio je gusku davljenja, a ona mu je uzvratila na OVAJ način! (VIDEO)

PRETUŽNE FOTOGRAFIJE IZ AMERIKE: Životinje pretrpele velike opekotine, vatra i dalje hara!

Dva kita uspela su da pronađu put nazad do okeana, ali je treći ostao u reci. Kitove su uočili ljudi koji su plovili brodom kroz Nacionalni park Kakadu, najveći nacionalni park u Australiji.

– Tako nešto nikada nismo videli u celoj Australiji. Ovo je veoma neobičan slučaj – rekla je Kerol Palmer, naučnica koja se bavi proučavanjem morskog ekosistema.

Ona je za australijske medije rekla da nije poznato zbog čega su kitovi zalutali u reku. Smatra se da su plivali prema Antarktiku, vraćajući se sa velike godišnje migracije. Kitovi u ovom delu planete tokom proleća na južnoj hemisferi plivaju u toplije vode kako bi okotili mladunce, a potom se vraćaju u vode oko Antarktika.

Stručnjaci kažu da krokodili verovatno neće napasti kitove dok su u vodi, ali bi to mogli da učine ako se kit nasuče na neki od peščanih sprudova.

Vlasti oblasti u kojoj se nalazi Nacionalni park Kakadu zabranile su rečni saobraćaj kako bi kit pronašao put u okean, a razmatraju i kako da mu pomognu u tome, stvaranjem buke sa brodova ili puštanjem snimaka zova grbavih kitova.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: sputniknews.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.