Naslovna VESTI KO JE PROKLEO GOLUBOVE?

KO JE PROKLEO GOLUBOVE?

0

Iako su ih proglasili velikim problemom XXI veka, golubovi su kroz istoriju imali potpuno drugačiji tretman. Tokom XVI, XVII i XVIII veka, golubovi su u Evropi smatrani izuzetno korisnim pticama. Njihov izmet upotrebljavao se kao poljoprivredno đubrivo, a koliko su bili korisni govori i to da su ih u golubarnicima od lopova čuvali stražari! Osim u poljoprivredi, njihov izmet se u Engleskoj koristio i kao sirovina u proizvodnji baruta.

trg sa golubovima

Od višestruko korisnih stvorenja, golubovi su danas postali obične štetočine. Da li se to desilo slučajno ili je u pitanju nečija „nevidljiva ruka”? Danas se sve više govori o tome da su golubovi zapravo žrtva farmaceutskog lobija koji se obrušio na njih, kako bi zaštitio sopstvene interese. Naime, početkom XX veka farmaceutska industrija našla se u vrlo nezgodnoj situaciji zbog toga što su neki virusi „napuštali” laboratorije. Svima je poznato da je proizvodnja lekova oduvek bila jedan od najunosnijih biznisa. Kako se ne bi kompromitovali, ljudi u ovoj industriji odlučili su da imenuju krivce za propuste u sopstvenom radu, a golubovi su na žalost imali odlične predispozicije za to.

ubijen golub

Budući da se gradski golubovi često gnezde u zgradama, samim tim verovatno i u fabrikama, farmaceuti su počeli sa građenjem mita o zaraznim golubovima kojih se po svaku cenu treba otarasiti!

golubovi na kisi

Ta kampanja dovela je do toga da danas u svetu postoji čitava industrija koja se bavi osmišljavanjem patenata za uništavanje golubova – od uzgoja ptica grabljivica, direktnih neprijatelja golubova, do prozvodnje tehničkih naprava za rasterivanje golubova. I tu nije kraj. Priča je poprimila tolike razmere da su i gradske vlasti većine svetskih metropola, očigledno pod nečijim pritiskom, krenule u kampanje rasterivanja ovih ptica sa svojih trgova.

mrtav golub

I vi koji čitate ovaj tekst verovatno ste jedni od retkih koji na pomen ovih ptica nisu reagovali sa negodovanjem. Podelite ovo sa svojim prijateljima za koje znate da nisu ljubitelji golubova, a ukoliko ste baš vi među njima – razmislite o ovome što ste pročitali…

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolesti kod golubova…
Sledeći tekstViktorijin krunasti golub

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime