Naslovna PETOPEDIJA PSI Kolaps traheje kod psa

Kolaps traheje kod psa

0
kolaps traheje petface

Kolaps traheje (dušnika) je respiratorna bolest koja nastaje kada se spljošti šupljina dušnika. To dovodi do otežanog disanja i kašlja. Kolaps traheje najčešće se susreće kod malih pasa i rasa poput maltezera, pudle, čivave, mopsa ili ši-cua. Traheja gubi čvrstinu usled slabljenja hrskavice. Dušnik je organ u obliku cevi koja je veoma fleksibilna. Telo dušnika sastavljeno je od 40-50 hrskavičastih obruča u obliku slova C. Ti obruči su povezani ligamentima, a ostatak strukture dušnika čine mišići, vezivno tkivo i sluznica. Ukoliko opisani delovi dušnika izgube svoju čvrstoću dolazi do kolapsa traheje.

Simptomi
Simptomi se javljaju u vidu epizoda jako otežanog disanja i kašlja. Karakteristično je konstantno veoma čujno disanje ljubimca. Kašalj postaje hroničan.

petopedija-kolaps-traheje-1

Dijagnoza i lečenje
Ukoliko vaš ljubimac ima bilo kakav problem sa disanjem treba se obratite se veterinaru koji će kliničkim pregledom ustanoviti o čemu je reč. Radiološko snimanje je obavezno jer se na rentgenskom snimku jasno uočava problem.Ukoliko posle detaljnih analiza veterinar potvrdi da je reč o kolapsu traheje pristupa se terapiji. Jedna od prvih mera jeste redukcija telesne težine kako bi se olakšao protok vazduha kroz traheju koja je pritisnuta ostalim strukturama. Kolaps traheje ima nekoliko hirurških rešenja. Nažalost, problem se ne otklanja, već se smanjuju efekti kolapsa. Uz to, komplikacije su česte i ozbiljne.

Preventiva
Ukoliko se ne radi o urodjenoj mani, ne može se tačno utvrditi šta uzrokuje kolaps traheje. Zbog toga i ne postoji neki poseban savet koji bi pomogao da se spreči nastajanje ovog problema.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKupanje hrčka
Sledeći tekstKavez za morsko prase

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime