Naslovna Slajder vesti NEGA KONJA U SELU JABUČJE: Nikoleta je poverila svoje konje na čuvanje...

NEGA KONJA U SELU JABUČJE: Nikoleta je poverila svoje konje na čuvanje Ivanu (VIDEO)

0
NEGA KONJA U SELU JABUČJE petface

Od kako je uvedeno vanredno stanje u Srbiji zbog epidemije koronavirusom, kada se radi o ljubimcima pažnja je najviše usmerena na probleme koji su vezani za pse. O drugim vrstama životinja nema mnogo priča jer su problemi najviše vezani za izvođenje u šetnju. Ptice, glodari i gmizavci uglavnom uživaju u kući.

Međutim, postoji vrsta životinja koja se kod nas takođe „drži“ kao ljubimci i veoma je zahtevna kada se radi o kretanju. To su konji. Ova priča govori o tome koliko splet okolnosti može da komplikuje negu konja.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Nikoleta Novak, doktorka veterinarske medicine, zbog svog puta u Crnu Goru je neposredno po uspostavljanju vandrednog stanja morala da provede 14 dana u izolaciji, a nakon tih 14 još toliko. Ona je vlasnik dva konja koji su stalno smešteni na Hipodromu u Beogradu. Zbog karantina više nije mogla da se redovno brine o svojim ljubimcima. Naravno, konj nije pas, ili kanarinac koga možete tek tako dati nekome na čuvanje. Ili možda možete?

NEGA KONJA U SELU JABUČJE petface

Odmah je shvatila da je vrag odneo šalu, pa se obratila prijatelju i kolegi Ivanu Rakiću. Ovaj doktor veterinarske medicine je vrhunski stručnjak za zdravlje konja, a danas živi na svom imanju u selu Jabučje nadomak Lajkovca.

NEGA KONJA U SELU JABUČJE petface

– Ivan i ja smo se odmah i lako dogovorili. Konje smo prebacili specijalnim prikolicama. Ne može svako da ih prevozi. Iznajmili smo profesionalce koji to rade, rekla je Nikoleta.

I posle 28 dana oni će ostati kod Ivana dok se ne nađe rešenje za njih. Konj mora tri puta da jede a svakodnevno mora da se izvodi napolje. Ukoliko je stalno u štali i ne izvodi se napolje može da dođe i do zdravstvenih problema. Na beogradskom hipodromu trenutno postoji niz restrikcija koje komplikuju negu ovih osetljivih životinja.

-Zahvaljujući Ivanu koji je moj dobar prijatelj ja sam našla rešenje. Učinio mi je tu uslugu da ih pričuva. Sve vreme dok ih nisam prebacila kod Ivana o konjiima su brinule moje prijateljice kako oni ne bi bili u štali 24h dnevno. Mi konje volimo kao što ljudi vole pse i mačke, zato i zaslužuju najbolje, dodaje Nikoleta.

NEGA KONJA U SELU JABUČJE petface

Ivan ima tri svoja konja i trenutno su još kod njega dva konja i jedno ždrebe. Oni trenutno sam brine o njima. Za njega vandredno stanje ne predstavlja prepreku.

-Vandredno stanje nema veze sa konjima, to ima veze sa hipodromom i njihovom organizacijom rada. Generalno, protivnik sam držanja tolikog velikog broja konja na tako malom prostoru. Zbog celokupne situacije sa konjarstvom u Srbiji sve to više liči na loš parking za konje. Međutim sada nije trenutak za ovu priču. Važno je da su Nikoletini i ovi drugi konji sada u prostoru koji im odgovara i koji zaslužuju. Ističe Ivan.

NEGA KONJA U SELU JABUČJE petface

On dodaje da najviše može da primi sedam konja i ne više od toga.

Ivan vodi svoju veterinarsku ambulantu koja se zove Livada. Tu se pored uobičajenih poslova vezanih za negu i zdravlje pasa, mačaka i drugih vrsta ljubimaca obavljaju i najzahtevnije hirurške intervencije na obolelim konjima.

Iako je svesna da će proći dosta vremena dok ne bude mogla da nastavi da se bavi veterinarskim poslom, Nikoleta se nada da će odmah po izlasku iz izolacije moći da ode do Jabučja i poseti svoje konje. Želimo joj pre svega da se pokaže da nije zaražena koronavirusom, a onda i da joj se ispuni ova želja.

NEGA KONJA U SELU JABUČJE: Nikoleta je poverila svoje konje na čuvanje Ivanu (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.