Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Konjuktivitis kod mačaka

Konjuktivitis kod mačaka

0
konjuktivitis petface

Mačije oči su izuzetno osetljive i podložne raznim negativnim faktorima kao što su ogrebotine usled okršaja sa drugom mačkom ili očne bolesti. Jedno od oboljenja oka kod mačke je i konjuktivitis. Konjuktivitis je upala prednje membrane oka – konjunktive. Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u oko. Mogu da obole mačke svih starosnih dobi, a mačići su izuzetno podložni. Često se sreće kod mačića koji borave na ulici. Infekcija može da se javi i kod sasvim malih mačića koji još nisu ni progledali. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti. Takođe, ovo oboljenje se javlja kao posledica neke alergijske reakcije, manjka suza, ali i kao posledica toksično-hemijskih delovanja, prašine, dima cigareta i sl. Konjuktivitis se javlja u više oblika, a može biti akutni ili hronični i može se javiti na jednom ili oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla. Hronični konjuktivitis traje više nedelja ili se konstantno ponavlja i nakon lečenja. Konjuktivitis kod mačaka je veoma opasan jer ako se ne leči na vreme, može da prouzrokuje slepilo.

Simptomi
Konjuktivitis kod mačaka se manifestuje crvenim, natečenim okom. Oko je najčešće  poluzatvoreno ili skroz zatvoreno. Kapci su zalepljeni, a prisutan je i iscedak u obliku pojačanog suzenja ili gnojni iscedak. Mačka šapama trlja oko jer je iritira svrab. Uz to mogu da se jave i propratni simptomi kao što je kijanje, kašljanje, curenje iz nosa i sekundarne infekcije.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja oftamološkim pregledom kod veterinara i uzimanjem brisa kojim se potvrđuje ili negira postojanje patogene mikroflore. Na osnovu toga se sprovodi odgovarajuća terapija. Veterinar najpre ispira mački oko uklanjajući nakupljeni gnoj. Ispiranje oka treba da se vrši svaki dan da se kapci ne bi iznova slepljivali. Terapija se uglavnom sprovodi lokalno, aplikacijom kapi ili masti direktno u oko. Lečenje treba početi na vreme da ne bi došlo do hroničnog konjuktivitisa. Ukoliko je u pitanju alergijska reakcija, mačka će dobiti antihistaminike, a ako su uzroci bakterije, daju se antibiotici. Ako se mačka ne odvede na vreme kod veterinara, može se dogoditi da, uprkos svemu, izgubi vid.

Preventiva
Redovna i temeljna higijena će pomoći u zaštiti od ovog oboljenja. Ukoliko se primete nečistoće na oku, treba ih očistiti maramicom i toplom vodom ili preparatima za negu očiju odobrenim od strane veterinara. Mačku treba držati dalje od potencijalnih alergena i iritanata, a prostorija u kojoj boravi, treba da bude provetrena i čista.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEozinofilni granulom kod mačaka
Sledeći tekstPolna zrelost i razmnožavanje kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime