Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Korat mačka

Korat mačka

0
rase korat petface

IME – Korat mačka
PREZIME – kratkodlaka
NADIMAK – /
VELIČINA – 2.5-11kg
POREKLO – Tajland
BOJA – srebrno plava
ŽIVOTNI VEK – 12 – 15 godina
NARAV – privržena, inteligentna, umiljata

Slična po veličini i boji ruskoj plavoj mački, korat mačka je na svom rodnom Tajlandu vekovima bila poznata kao Si-Sawat, što znači ‘srećna’. Smatralo se da svojim vlasnicima donosi prosperitet, pa su ih često darovali kao venčani dar, dok se u ruralnim područjima verovalo da korat mačke ‘olujnih boja’ imaju moć nad vremenskim prilikama – poljoprivrednici su navodno vodom polivali mačke kako bi dozvale kišu! Korat mačka je retka pojava čak i u rodnom Tajlandu. Razlog tome je insistiranje klubova za uzgajanje korat mačke da se pasmina održava na prirodan način, pa je ukrštanje s drugim pasminama zabranjeno.

Izgled-  Korat  spada u grupu mačaka koje sporije rastu, tako da punu veličinu dostižu tek sa pet godina starosti. Jedina je rasa mačaka koja ima specifičan oblik glave, u obliku srca. I boja krzna je specifična, srebrno plava. Razlika između ove i ruske plave mačke je što korat ima jednoslojno krzno prilepljeno uz telo.

Karakter i nega- Ono što je zaista posebno kod korat mačke to je njen temperament. One su toliko dobre i umiljate da ih mnogi najozbiljnije preporučuju kao lek, pogotovo za osobe sa srčanim tegobama. Njihovo graciozno i milo držanje i neobična privrženost ljudima smiruju i unose spokoj u kuću. Iako su živahne, nisu destruktivne. Inteligentne su, i stalno istražuju, proučavaju, otvaraju, zagledaju. Osim što su privržene ljudima, posebno su srećne u okruženju drugih mačaka svoje rase. Imaju izuzetno razvijena čula sluha, vida i dodira i izbegavaju veliku buku, tako da mačići od ranog uzrasta maoraju da se navikavaju na strane zvuke i mesta. Nemirni, zahtevni, uvek traže dodatnu pažnju i brigu. Ali, zauzvrat, daju iskrenu i čistu ljubav i privrženost. Zbog ovoga su one idealne za vlasnike koji su spremni da se u potpunosti prepuste životu sa njima, a nikako onima za koje su ljubimci samo ukras u kući. Korat kojoj se ne poklanja dovoljno pažnje je tužna i povučena.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHimalajska mačka
Sledeći tekstEgzotična kratkodlaka mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime