Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET KORISNO: Kako da ljubmac preživi praznično „ratno ludilo“!

KORISNO: Kako da ljubmac preživi praznično „ratno ludilo“!

0
psi-i-petarde-i-vatrometi-petface

Ukoliko i vaša „najluđa noć“ uključuje zvuke petardi i vatrometa, budite sigurni da ćete osim ova dva zvuka čuti još jedan – panično cviljenje vašeg ljubimca! Naime, dokazano je da je svo to praznično „ratno ludilo“ za vašeg ljubimca prava fobija.

Stručnjaci su istakli nekoliko saveta kako da svom ljubimcu pomognete da prebrodi ove, za njega nepoznate glasne pucnje i mirise baruta. U slučaju straha od pucnjave najbolje se pokazala takozvana terapija desenzibilizacije. Pas uči da strah od pucnjave nije opasan, već samo neprijatan. Istovremeno mu možete puštati specijalne zvuke sa CD-a, u mesecima pre novogodišnje noći više puta dnevno – prvo sasvim tiho, a kada pas na njih reaguje opušteno, pojačavati zvuk postepeno.
Ako pas pokaže znake uplašenosti, ne treba ga kažnjavati. Ali ni tešiti, ni smirivati! Naprotiv, pokušajte da ignorišete njegov strah, jer će se tako lakše navići na zvukove pucanja kao na nešto što je normalno. Ukoliko petarda iznenada pukne, možete odreagovati i veselim tonom.
Pre nego što kazaljka na satu ne pokaže ponoć, navucite zavese i spustite roletne, bar u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Na ovaj način, roletne ili deblje zavese će prigušiti zvukove i sprečiti bljesak vatrometa.
Možete uključiti televizor i pojačati ton, kako bi vašem psu skrenuli pažnju sa ulične euforije.
Ako vaš ljubimac traži vašu blizinu, nemojte ga terati od sebe! Pustite ga da se smesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se brže smire ukoliko su u blizini svog vlasnika.
Takođe, i hrana može delovati umirujuće na vašeg psa. Dan pred novogodišnju noć ne treba hraniti psa sve do kasno popodne, a tada mu treba dati obrok bogat proteinima i vitaminima iz grupe B. Naša Natural Trainer linija se pokazala kao savršeni saveznik psima u “borbi” tokom ovih, za njega ne baš tako omiljenih dana! Nešto kasnije ljubimac može da se “zasladi” omiljenom poslasticom ili novogodišnjom torticom napravljenom samo za njega!

natural trainer hrana za pse petface
U svakom slučaju, u šetnji napolju tokom prazničnih dana pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša i može se lako dogoditi neželjeni scenario.
Uz malo strpljenja, euforija “naljuđe noći” za vašeg ljubimca će biti poptuno prihvatljiva.

Prethodni tekstSTRUČNJACI SAVETUJU: Uključite ljubimce u praznike!
Sledeći tekstAko čuvate ili nameravate da čuvate više maca u stanu – OVO MORATE ZNATI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime