Naslovna VESTI MAČKE KORISTAN SAVET: Ljudski šamponi NE i za mačke!

KORISTAN SAVET: Ljudski šamponi NE i za mačke!

0
kupanje-macaka-petface

Ah te mace. Maze se, predu, umiljavaju se. Naše mezimice su po mnogo čemu posebne i zbog mnogo čega ih neizmerno volimo. Ljubav prema njima iskazujemo i stalnom brigom i negom. Iako u principu važe za veoma samostalne kućne ljubimce, nekim macama je ipak potrebna naša pomoć. Recimo kod kupanja. Iako samo 6 nedelja nakon rođenja mačići već znaju da vode računa o svojoj higijeni, nekada će im vaša ruka podrške dobro doći.

Kada ste (a nadamo se da jeste) savladali tehniku navikavanja mace na kupanje i kada je to sada za vas stvar rutine u kojoj i ona uživa, vrlo je važno znati još jednu stvar. Zabluda u kojoj vlasnici često žive i zbog koje često svojim ljubimcima nenamerno stvore probleme, jeste da je potpuno svejedno čime kupaju svoju macu. To je vrlo daleko od istine i to iz nekoliko razloga.

Kao i kod ljudi, kod mačaka se pH kože razlikuje u zavisnosti od starosti, ishrane, zdravstvenog stanja, prisustva mikroorganizama na površini kože i slično. I PH samog šampona takođe se razlikuje, tako da nije realno reći da svi šamponi za životinje odgovaraju vašem ljubimcu. A pogotovu NE šamponi za ljude!

Oni su štetni po vašu macu, jer sadrže materije koje su štetne za životinje. Jedan od neretkih sastojaka šamopna koje MI koristimo prilikom kupanja je ulje čajevca, koji je jedan od velikih neprijatelja vaše mezimice! Ukoliko proguta određenu količinu ili ga apsorbuje u krvotok, ovaj sastojak može doneti poteškoće po vašu mačku.
Korišćenjem šampona za ljude možete maci napraviti i ozbiljan dermatološki problem, jer neki sastojci “ljudskih” šampona mogu izazvati alergije kod mačaka.

Sa druge strane, ako malo bolje pogledate, cene šampona za ljude i mačke se nimalo ne razlikuju, stoga vam ni ušteda novca ne može biti izgovor.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKako je sneg postao neprijatelj našim ljubimcima?!
Sledeći tekstZašto moje belo više nije tako belo?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime